PonyProg a fuse bity.

uz som zacal zhanat suc. na stavbu tohto programatora a kolega ma odradza od jeho stavby,preto ze,nedokaze preprogramovat fuse bity-nema tzv.High Voltage programovanie.Su tie bity tak dolezite?

Zdravím na Slovensko

Předně si nemyslím, že by PonyProg neuměl programovat fuse bity. Pokud vím, tak tyto nastavovací bity umí programovat a umí je i přepsat při zachování již zapsaného programu. Pro jistotu jsem si stáhnul nejnovější verzi ovládacího programu. Pokud se podíváte na přiložený obrázek (níže), který jsem pořídil z tohoto programu, tak uvidíte možnost měnit “fuse bits” u Microchip PIC16C84.

V případě, že by programátor uměl zapisovat program a neuměl zapsat nastavení fuse bitů, tak by byl nepoužitelný. Tyto bity se používají pro základní nastavení (nejčastěji jimi zapínáte jednotlivé periférie a provádíte neměnná nastavení, jako je třeba nastavení oscilátoru, které vidíte na obrázku), které již nelze dále programově měnit. Pokud toto nastavení uděláte špatně, tak vám s nejvyšší pravděpodobností program nebude fungovat.

Nevím o programátoru mikropočítačů, který by neuměl měnit jejich fuse bity. Pokud vás mohu poprosit, ukažte tento text a obrázek kolegovy. Zajímal by mě jeho názor…