Překlad anglické literatury Microchip

Váhal jsem, zda se mám odpovídat na příspěvek od BorgMcz. Nakonec myslím dal pěknou a vystihující odpověď kolega přede mnou.
Myslím, že strávit aspoň zběžně novou publikaci není otázka týdne. Za tu dobu jí člověk pouze prolistuje. U něčeho se zastaví a u něčeho ne. Mě to dalo hodně, protože jsem jí přečetl opravdu do detailu a mohu říci zodpovědně, že mi dala i dobrou inspiraci pro nižší řady PICů. Především jsem dost pronikl do některých zákoutí MPLAB. Dle hesla zapni, zkoušej a pak čti manuály, když něco nejde nebo ze švábu je vařič na kafe a svítí jak žárovka, jsem také vždy postupoval (podotýkám na okraj, že jsem také tak trochu lenoch). Po přečtení jsem si doplnil poznatky pro psaní skriptových souborů pro simulaci a pochopil spoustu věcí okolo céčka, integrovaného do MPLABu. To mi chybělo. Neříkám, že kniha je samospasitelná, ale mě pomohla. Navíc autor vyzývá k tomu, mít knihu v pravé ruce a v levé datový list k procesoru. Přestože se na fóru moc komunikace neobjevuje, píší mi Ti, kdo to znají na můj email a pokouším se jim pomoci, protože jsem ve stálém kontaktu s autorem. Je to asi dáno obavou lidí, aby nebyli napadáni, když se zeptají na nějakou trivialitu. Bohužel se to stávalo i tady na fóru a jsem rád, že se tomu admin vždy věnoval a včas usekl. Na jiných fórech, kam také chodím to je někdy až nechutné. Jako by nikdo z nás nebyl začátečníkem.
To BorgMcz: Nevím o jaké informace máš ještě zájem, neboť sám jsi mi napsal, že jde obsahově o zajímavou publikaci, ale sám se orientuješ především k assembleru nižších řad a tím naše komunikace skončila. Pokud máš nějaké další dotazy, jsem Ti k dispozici.

Včera mi jeden nejmenovaný uživatel napsal PM s dotazem, proč mu nefunguje programátor. Na tyto dotazy je tu veřejné fórum, které pomůže nejenom tazateli, ale i ostatním, kteří jsou ochotni hledat. Nabádám všechny, technické dotazy prosím uveřejňujte na fóru a nepiště je přímo PepinovyCz nebo komukoliv jinému. Za triviální otázky se Vám nikdo smát nebude. Tedy za předpokladu, že již nebyly jednou položeny a Vy jste líní hledat.

To:PepinoCZ
Asi jsi to přehlédl , protože jsem ti psal maila, jaký je termín dodání, že jen počkám na výplatu a zda bych si to mohl vyzvednout osobně, při splužební cestě, kterou jsem tam měl, protože jsi mi tu možnost v mailu jednou uváděl. Bohužel už pak nebyla žadná reakce, ale začali se tu objevovat přispěvky, predevším od nováčků, tak se mi to zdálo dost divné. Proto to rejpnutí.
Můj zájem nadále trvá.

Ahoj PepinoCz
Po dlouhé odmlce se ozývám. Bylo moc roboty a začaly prázdniny. Teď si hraju s kyvadlem ze třetí kapitoly. Mám problém s demonstrační deskou. Na explorer16 nemám tak jsem sesmolil prkýnko. Nemůžu zobrazit na kyvadle text, ledky se rozsvěcují nesprávně při pohybu vpravo, svítí i nesmysly při pohybu doleva. Používám originální soft z příkladu. Co s tím?

Buď tak hodný Pigeon a založ prosím nové téma. V tomto tématu se diskutuje o překladu knih, technické problémy se zde neřeší.

vůbec nechápu, proč se odborné publikace (a software jakbysmet) z oblasti elektroniky a počítačů překládají do češtiny. Je to mrhání časem a škoda papíru. Každý, kdo chce něco rozumného v oboru počítačů a elektroniky udělat, musí bez vyjímky umět anglicky. Kdo neumí anglicky, je prostě “out”. Osobně český knihy z počítačovýho oboru a elektroniky nekupuju, nebral bych je ani zadarmo. Naproti tomu kupuju dost knih v angličtině, i když cena je vyšší.

Nechci být nějak rýpavej, ale takový lidi mám nejradši.

Teď to asi vylezlo ze školy a myslí si, že spasí svět. Přál bych ti, aby jsi chodil, jako já, do školy za pořádného totáče.

to alibaba:

Myslím, že napsat - nechápu, že nechápete by asi bylo klišé. Pokud máte možnost pracovat s originály, tak buďte rád a místo kritiky lidí, kteří neovládají anglický jazyk jako Vy, raději nabídněte své služby a pomozte jim. Všichni zřejmě nemají stejné možnosti jako Vy a dokázat něco v oboru mikrokontrolérů a všeobecně počítačů nemusí jen člověk s perfektní znalostí anglického jazyka.

Znám ze svého okolí mnoho lidí, kteří mluví skoro lépe než rodilý angličan a v tomto oboru jsou břídilové (mí přátelé a známí prominou, že :smiley: ). A mám kolegy, kteří znají pár výrazů, ale jsou špičkoví programátoři. Jsem přesvědčen, že v pouhé znalosti jazyka to vše asi není. Já bych si kritizovat netroufl a to už mi dávno není -náct a něco jsem už zažil.
Dávám Vám za pravdu, že nekupujete české knihy. V oboru mikrokontrolérů pro PIC18 a vyšší řady totiž v českém jazyce bohužel žádné nejsou. :confused:

Přispějte tedy a pomozte těm, kteří anglicky neumí jako Vy. Jistě Vám rádi poděkují. Od těch lidí to není určitě jen lenost, ale také nedostatek příležitostí a třeba i omezené finanční a časové zdroje k tomu, aby se mohli v jazyce vzdělávat.

Děkuji Vám za Váš podnětný příspěvek i když ho s Vámi zcela nesdílím.

to alibaba:

Umět anglicky ještě neznamená rozumět odborné literatuře. Je třeba se naučit terminologii. A mnohdy ti, co to zvládnou, pak bohužel už neumí mluvit česky. Jeden takový příklad z praxe: Validace opencard. Jako by ti debilové úředníci to neuměli nazvat česky.

Mám pocit, že odborníkem se stává ten, který používá co nejvíce cizích slov tak, aby mu nikdo nerozuměl, kromě jemu podobných, a vypadal tak světově. Učit se současně obor a jazyk je velmi náročné a proto jsem věčen za každou obornou literaturu i když není dokonalá. Kupovat originály může být problém, protože nelze tak dobře odhadnout, zda už je nebo ještě není vhodná pro čtenáře.

Dobrý den

Chtěl bych se zeptat na názor lidí, kterí už mají knihu o PIC24. Chtěl bych se s PIC24 seznámit, ale literatura není. Je rozumné investovat do výše uvedeného?
Dík za názor. Jirka

Anonym: Já jsem si knihu koupil a můžu doporučit.
Kvůli nedostatku čas jsem jen rozblikal pár led diod a dál jsem se nedostal.
Moc se mi líbí jakým stylem je kniha napsaná, spoustu je toho dobře vysvětleno.

Jak je možno získat onen překlad o PIC24 a za kolik ? :question:

Na emailu micron135 (zavináč) gmail.com poskytnu veškeré informace.

Ahoj všem po dlouhé době. Tak je na světě nová česká kniha, tentokrát pro řadu PIC18F, která se zabývá použitím assembleru a jazyka C pro PIC18. Je bohatě prošpikovaná obrázky, tabulkami a příklady a je vhodná pro všechny, kteří mají o tuto řadu zájem. Každý si najde to své, jak začátečník, tak PIC guru.

Zdravím PepinaCz!
Mám preklad Programování PIC18 v Assembleru. Veľmi záslužná práca.
dajú sa zverejniť podrobnej šie informácie o novej knihe pre radu PIC 18F?
Kde by sa dala kúpiť?
Za info veľmi pekne ďakujem a prajem Vám príjemný deň.

To Elc
Zdravím Tebe, ale i všechny, kdo mají rádi mikrokontroléry a nejen PIC. Nicméně pro PICaře, ale nejen pro ně mám dobrou zprávu. Dnes jsem dokončil kompletně publikaci, která se jmenuje Mikrokontroléry PIC a vestavěné systémy: PIC18 - použití assembleru a jazyka C.
Obecně se jedná o publikaci o 835 stranách s doplňujícím CD. Přiložil jsem stručný popis v pdf. Pokud to někomu nebude stačit, vytáhnu případně pár stran pro bližší přehled. Po dohodě s Adminem se věci objeví na stránkách.
Jinak info na micron135(zavináč)gmail.com. Pěkný den.

Zdravím všechny

Abych uspokojil dotazy k obsahu, vycucnul jsem nějaké stránky a dávám je do přílohy. Všimněte si prosím, že spousta příkladů v assembleru ve vyšších kapitolách, je ihned doplněna jejich verzí v C. Je to velmi vhodné pro programátory, kteří preferují assembler a zatím jen s “odporem” přičichli k jazyku C a utekli od něj. Já však doporučuji prostudovat obě varianty kódu, neboť spojením obou, to je jak assembleru i C dohromady to má tu pravou šťávu. Nehledě na to, jak zjistíte hlavně u výkonných 16ti a 32bitových procesorů, bez C se neobejdete, hlavně kvůli časové efektivitě výkonu programování (guru assembleru prominou, nemluvím o efektivitě kódu).
UkázkaStránek.pdf (1.93 MB)
Popis.pdf (103 KB)

To Pepino
Buď pochválená Tvoja záslužná činnosť. Mám vážny záujem o túto knihu.
Prajem všetkým čitateľom tohto fóra veľa zdravia a úspechov v Novom roku!

Vyzera to velmi pekne, konecne nieco seriozne o PIC18. Uprimne blahozelam.

Dala by sa zverejnit cast:

“Srovnat PIC s mikrokontroléry, nabízenými jinými výrobci”

Nechcem vyvolavat flame, iba ma zaujimal pohlad z druhej strany.

Dakujem

To Martin:

Tvůj dotaz, či poptávku vysvětlím jednoduše. Jedná se o porovnání technických možností řady PIC18F a 8051/52. Nečekej polemiku na téma, co je lepší. Takové téma já ani otvírat nechci, neboť je absolutně zbytečné a prosím všechny, aby ani nereagovali.

Nechcel som nic otvarat. :slight_smile:
Uvedomujem si vsak, ze ako dlhorocny pouzivatel jednej rodiny MCU mozem byt trochu nekriticky k nejakym nedostatkom mojich mcu vzhladom na vlastnosti inych druhov mcu.

A naopak, o nejakych vyhodnych ficurach mne prakticky neznamej rady mcu (co na rozdiel od PIC16F rozhodne PIC18F je) nemusim mat ani tucha a bleskovy pohlad do ich datasheetu mi nemusi vyhody toho ci onoho hned ozrejmit.

Nie som zadubenec a rad sa poucim. A najlepsi je v tomto smere nazor tak povediac “z druheho brehu”. Islo mi cisto o vzdelavaci proces. Pripadne ak mozes mi daj vediet cez sukromnu spravu. Nerad by som bol, aby to tu niekto zle pochopil. :slight_smile: