Oprava 230 V napájecího zdroje chlazení vinotéky-ventilátorů

Zdroj z pavouka je ATX. Spíš bych tipnul jednodušší verzi podobnou AT zdroji z odkazu na belzu (obr.11) - bez 5V standby a složité přepěťové ochrany. Ovšem pracovní část - dvojčinný propustný měnič - je stejná.

Ještě jsi psalo nějakym sičení. Zkontroluj obvod na sekundáru - nesmí tam bejt zkrat. V takovym případě propustnejměnič nepřežije ani start(proudový přetížení tranzistorů na primáru). Pak tam nesmí bejt studeňák -> napěťovej průraz těch samejch. Obdobná věc se může stát když kondiky vytečou. No a nakonec při proražený izolaci transformátoru to můžeš rovnou vyhodit. Naneštěstí tuhle závadu běžnými kutilskými přístroji nezjistíš.
Výstupní část (kondiky, samozřejmě bez přípojení zdroje do sítě!) musí jít nabít externím zdrojem na jmenovitý napětí bez výraznýho proudovýho odběru.

Ještě k otázce ohledně prvního “trafa” v úvodního textu. To je jen tlumivka bránící průchodu souhlasných proudů z/do zdroje - kvůli EMC. Na samotnou činnost zdroje nemá vliv.

Jak jsem psal o kontrole RCD obvodu na primáru - oprava: ve dvojčinnym zdroji je samozřejmě pouze RC obvod (na belzově schemátku 11 jsou to C10 a R11).

Co z toho má lézt za napětí/proudy a jak je to zařízení drahý? Jen jesli by stálo zato se zabejvat jinym zdrojem - třeba úpravou starýho PC AT/ATX nebo jesli by nešel použít přímo.