Regulace topení s Atmega, Ds18S20 (teď LM35) a GM37-14+L298N

U běžných kódů pro DS18xxx je problém v pisatelích, nikoli v čidlech. Dá se to bez problému napsat celočíselně a pak je to mnohem menší.

Uvidíme jesli se nenajde někdo se zkušenostmi s dalasy na takovou vzdálenost, ale osobně bych dal analog, třeba LM35. V pdfku je i zapojení pro “vzdálené” čidlo. Z toho by se dalo krásně vyjít. Z pohledu programu to je pak jen přečtení hodnoty z převodníku (tedy ušetřené 4kB flash :slight_smile:). Přibyla by ovšem trocha smetí kolem mcu. Pokud bys šel na analogový čidla, bylo by změn docela dost.

Ohledně mcu: je s megou16 nějaký zvláštní problém? Kdyžtak m168 má stejný pinout(je stejně malá) jako m8. Takže pokud se budeš snažit za každou cenu ušetřit 30,- tak to v případě potřeby je naštěstí čím nahradit. Ovšem na prototypu bych neškudlil, to až v případě sériový výroby :slight_smile:.

Potenciometr je už ok.

L1, C11 by zůstalo, ale zapojené úplně jinak :slight_smile:.

Ohledně “koncáků”, tedy snímání proudu, podívej se do pdfka L298. Je tam zapojení odporu Rs - na něm se měří proud. Až ho tam naladíš správně, přivedl bych ho pak na jeden ze vstupů komparátoru, na druhý pak trimr s odporem zapojený stejně jako u lcd.
Opravdu se na koci motor zastaví a převodovka vydrží?
“Figure 7 : For higher currents, outputs can be paralleled. Take care to parallel channel 1 with channel 4
and channel 2 with channel 3.” - je tam ta paralelizace. Ovšem do 1A není nutná. Nevyužitým vstupům pak dej všem nulu.
Pin “enable” může být natvrdo na +5V, ušetříš tak pin procesoru.

Diody D7:10 jsou tam zbytečné. Když si důkladně prohlídneš schéma, zjistíš, že jsou paralelně s D1, D2, D4 a D5 (dát chudinku D3 jinam - to se s ostatníma nesnesla? :smiley:).

V čem to kreslíš? Abych to opravoval v malování, na to nemám :slight_smile:. Kdyby ses zítra hodně nudil a rád cestoval, jsem celej den v KH.

Hmm… než já se vymáčknu, tak už je pozdě :smiley:.

Kuto: LM35 lze připojit 2 vodičově a OZ potřeba nebude, jen nějaký ten odpor a kondik.