Regulace topení s Atmega, Ds18S20 (teď LM35) a GM37-14+L298N

Předně - pokud neumíš zapojit tranzistor a sestavil jsi osobně tohle schéma, tak klobouk dolů :slight_smile:.
Každopádně nešetři se značkama napájení a gnd. ZNAČNĚ se zvýší čitelnost schématu.

Relé jsem nehledal, ale podle označení to bude jazýčkové a to procesor utáhne přímo. Jiná věc je, zda jeho parametry stačí pro spínání kotle. V každém případě máš obráceně diodu D6.

Jak daleko budou teploměry od regulátoru? Digitální teplotní čidlo nemůžeš bez další inteligence táhnout moc daleko (což by u analogového tolik nevadilo).

Jak podotknul kuto, s megou8 bys mohl mít problém. Většina programů pro DS18x20 používá naprosto zbytečně float aritmetiku a tím ti zazdí půl FLASH. Další je obsluha displeje, obsluha menu, ošetření analogově čtených tlačítek, všechno to smysluplně propojit… A mega je plná jesli se to vůbec vejde. Určitě bych dal alespoň M16.

Ten konektor “pin485” má jaký význam? 485 driver ve schématu není a kdybys ho tam měl později jako modul, chybělo by mu napájení 5V :wink:.

Použití krystalu mi přijde zbytečné. Nemáš tam nic náročného na přesnost a stabilitu hodin (pokud tam nebude sériová komunikace, třeba ona 485).

Ve schématu máš dodatečnou filtraci (L1, C11), která se dává k analogové části. Použil jsi ji ovšem pro digitální část (komunikace s teploměry), kde je zbytečná. Spíš bych tím napájel AVCC. Dále není explicitně zobrazeno napájení mcu, asi bude připojeno automaticky. Zkontroluj si, aby bylo zapojeno správně.

RV1 bych dal jen 1k5 a mezi něj a Vcc pak vložil rezistor 4k7. Kontrast se totiž mění jen asi v rozmezí 0-1V.

Ohledně řízení ventilu - jak si s tím poradí motor, když se dostane na doraz? Tipnul bych stržení převodovky. Minimálně by to chtělo dodělat koncáky nebo snímání proudu motorem. Prodávají se serva přímo na směšovací ventily. Je však pravda, že stojí několik tisíc…

Driver L298: pokud motor bere více jak 2A, je v datasheetu zapojení pro paralelizaci výstupů. Buď tedy zapoj jen jednu část, nebo je dej paralelně. Takhle ti hrozí jeho zničení špatným programem. Taky ušetříš polovinu diod a řídicích pinů.

Co se týká hotového řešení - opravdu by se nenašel hotový ekvitermní regulátor schopný ovládat servo ventilu, spínání kotle a mít 2 a více vstupů pro teplotní čidla? To mi přijde jako celkem běžný požadavek.

Cena programu by byla rozumná pouze kdyby ti to někdo psal z nudy s tím, že si za to dá pár piv. Za 100/h totiž dneska programátoři ani nevstávají (teda až na mě, ale co bych nechtěl jako brigádník :frowning:). Navíc ladění, práce v terénu… Na to nestačí bejt programátor, co neví, kde se drží páječka a co je voltmetr :smiley:. Je pravda, že zkušený programátor má potřebné moduly dávno napsané a odladěné. Pochopitelně si je však nechá zaplatit pokaždé znova :slight_smile:.

No, prozatím snad stačí :slight_smile:.