Anténní napájecí výhybka 40-800 MHz - na jaké napětí 5V/12V?

Ahoj,
nemá někdo prosím zkušenost s tzv. napájecí výhybkou? Po pravdě nevím na co to je, ale mám to zapojené na anténím kabelu před televizí a bez toho mi televize nehraje. Na výhybku byl připojen napájecí adaptér, který odešel a bohužel na něm nebyl napsán údaj o napětí. Nevíte prosím, na jaké to mám dát napětí a zda střídavé nebo stejnosměrné (předpokládám stejnosměrné). Set top box mám napájený adaptérem s 5 V, takže v ideálním případě bych so pohrál a uděla rozdvojku a anténní napájecí výhybku napájel pomocí 5V.

Díky,
Roman Nebel


nehraje znamená že nemá signál? je potřeba se podívat tím pádem na zesilovač na anténě (ta vyhýbka umožňuje napájet tento zesilovač). případn ěněkteré tv/settopbpxya pod. umožňují napájet anténu také - pak není výhabka nutná.

Ve všech, co jsem viděl, bylo napájení 12V. Ovšem u jednoho konkrétního kusu doma když trafo odešlo jsem zjistil nejlepší signál při 6V.

Ano, úplně bez signálu.

Aha, takže výhybka je něco jako PoE (Power over Ethernet).

V zesilovači problém určitě nebudu (ani nevim kde je, asi v anténě na střeše). Ten adaptér je vážně mrtví.

Set top box to umí, ale ta funkce je omezea na 5 m kabelu. A kabel je delší, takže to nechci zkoušet (v manuálu je výslovně uvedeno, že se settop box může pokazit).

Děkuji.

Takže ideálně vyzkoušet napětí 5 VDC až 12 VDC. Děkuji.

Roman Nebel

Napájecí výhybka odděluje střídavou složku (TV signál) od stejnosměrného (napájení). Až na světlé vyjímky (jak psal Piitýý), je zesilovač napájen 12V. Ten zdroj má standadně 12V/100mA. Pokud nemáš sestavu zesilovačů, tak těch 100mA je omezení vnitřního stabilizátoru (78L12) v napájecím adaptéru proti zkratu na vedení koaxu nebo zesilovače. Zesilovače “chodí” od cca 5V do cca 12V, tudíž můžeš odzkoušet přímo napájení ze STB, ale musíš tuto výhybku odpojit. Je již v STB integrována. Ale STB poskytují pouze pro napájení 5V. Každopádně, pokud nevíš kde je zesilovač, je možné, že je vadný nebo je zkrat na koaxu. Nový napáječ se dá sehnat za cca 150.- Kč nebo pokud Ti neshořelo trafo v tom původním vyměň zmíněný stabilizátor 78L12 (za cca 10,- Kč) a elektrolytický kondenzátor, tuším 220uF. Tyto měním pravidelně a doporučím na napětí 50V a 105 stupňů. Původní je na 35V.
Mikop