Proudovy zdroj 4, 12, 20 mA se zatezi.

Piityy

zdr proud.gif

Tak jsem to zkusil postavit jenom bez tech tranzistoru, bohuzel to nefunguje, protoze je to znacne zavisle na zatezi. Pokud je zatez 50 ohm a ja nastavim ten trimr, tak potom to nefunguje pro 300 ohm.
Jeste jsem moc nepostrehl, doufam, ze na svorkach JP1 svorka 1 minus a svorka 2 +9V.
Myslel jsem, ze prave tim, zapojim pin 1 ADJ az za tranzistor a trimr, tak zajistim, ze nezavisle na zatezi tam potece porad 20 mA a 1.25V. Jak je naznaceno ve schematu mem.

Tak jsem zkusil udelat ten samy pokus s puvodnim zapojenim bez tranzistoru a ejhle, funguje to uplne stejne, kdyz dam za LM317 a adj pin zatez 50 ohm a nastavim protekajici proud na 20mA pro 300ohm zatez je ten proud uz jenom 8mA. Takze to vubec nefunguje tak, jak jsem si myslel, ze to ma funguvat…

Tvoje texty by mohly sloužit pro výuku jasnovidců :slight_smile:.
Zase toho moc nevim. Nefunguje tohle poslední zapojení (schema.png) nebo moje?

Jesli tohle poslední, tak to jsem popisoval minule. Se změnou zátěže se mění absolutní hodnota napětí na výstupu stabilizátoru (proti “-” baterky) a tím se mění napětí bázového odporu R8. Jeho maximální velikost tedy závisí na minimálním napětí na zátěži, což je pro proudový zdroj nepříjemná závislost.
S odporem R8 do 1k (do 50mA) by to snad mělo chodit, ale při zátěži s velkým odporem tam zase poteče bází zbytečně velkej proud.

Když přesuneš zátěž před stabilizátor, všechny tyto problémy by měly odpadnout.

Pro proud 20 mA byměl být trimr nastaven na 62.5R.
Konstantní proud by to mělo držet přibližně do zátěže 300 ohm (maximum při 9V napájení).

Jaký máš přesně nefungující zapojení?

Jasne, jasne uz to chapu. K vysvetleni staci 2 slova “ohmuv zakon”. Abych neplytval baterku, tak jsem pouzival svuj zdroj, ale potom mi doslo ze 11.8V - 5.3V opravdu neni 9V a proto to s 300 ohmovym odporem nefunguje… Kdyz se zvoli mensi zatez, tak to samozrejme funguje… Nehlede na to, ze jsem promeroval ten samson ventil a ten ma samozrejme odpor temer nulovy, takze jsem to zbytecne hnal do extremu.
Mockrat diky a doufam, ze jsem moc neobtezoval. Obcas se cloveku zatmi za ocima a furt vymejsli neco, co mu nefunguje, aby pak zjistil, ze se mu uvedlal studeny spoj.
Jeste jednou se omlouvam, priste to proverim detailneji, nez to hodim na forum.
Az to bude hotove tak to hodim sem na forum, at z toho ma taky nekdo uzitek…