Školní projekt Světla na křižovatce, zapojení semaforu

Samozřejmě, ať se snaží. V zadání toho chybí poměrně dost, ale i přesto si myslím, že v té Atlanově radě pár nepřesností je:

  1. Není uveden druh MCU, nicméně jelikož je to v sekci 8051/8052, tak předpokládám, že to bude na nějaký MCU s tímto jádrem. Jelikož ale 8051 apod. spínají výstupy pouze v nule (jedničku díky vnitřnímu zapojení I/O pinu neumí), tak bych to viděl spíš na tranzistor PNP s LEDkou normálně v kolektoru.

  2. Pokud počítám napájení 5V a úbytek napětí na tranzistoru třeba 1.4V a na LED těch zadaných 3.5V, kolik zbyde pro odpor k LED? I kdybych počítal třeba jen volt na tranzistor, tak se může i přesto stát (jelikož se úbytky napětí na výkonových LED pohybují v dost velkých rozptylech, dle výrobce a typu - nebude to v praxi přesně 3.5V, leda že by se vybíralo měřením), že se na těch 180mA nepodívá. Takže je přinejmenším třeba upřesnit, že bude nejspíš potřeba použít vyšší napájecí napětí pro LED + tranzistor + předřadný odpor (zřejmě před stabilizátorem), nebo třeba nějaký zdroj proudu pro LED.