Spínání 12V TTL logikou

V textu napětí na přechodu BE zanedbávají. To lze v případech, kdy je napájení dostupné na výstupu spínajícího švába výrazně vyšší než ono napětí přechodu. 5V logika už je taková hranice a radši bych pro jednoduchost 1V odečetl než to pak nemít dostatečně otevřené, níže už to ale opravdu tanedbat nelze.
Vezmi si příklad, kdy máš napájení 3V3 a budeš chtít z CMOS svába táhnout proud. Při tomto nižším napětí už je schopen dodat menší proud a má vyšší ztrátu, tedy na na výstupu máš třeba 2.8V. Tady už je napětí Vbe významná část ovlivňující výpočet. Naopak u CMOS napájeného 15V je to bezvýznamné.

Ten rozdíl mezi martinovým a tvým výpočtem je právě v uvažovaném zesílení, které je při saturaci nižší. 30k je analogové zesílení mimo saturaci.
Saturaci uvažješ vždy, když něco spínáš (ve spojení s jednočipy je to prakticky vždy tento případ). Zesílení mimo saturaci tě zajímá v analogovém režimu, např. u zesilovače, jednoduchého proudového zdroje a podobně.
Téměř vždy však platí, že je třeba počítat s nejhorší variantou pro dané zapojení možnou. U spínání je nejhorší varianta malé zesílení.
Výpočet pro TIPa ještě dopíšu.

Edit:
Mám datasheet od MOSPEC a tam graf zesílení je. Ale ikdyby ne, použijem parametry z tabulek. Ty uvádějí minimální zesílení 1000 pro proud Ic = 0.5 i 3A (pro Vce=3V => mimo saturaci). Náš požadovaný proud Ic je mezi těmito mezemi, můžeme ono zeslení bez obav použít.
Jak jsem vysvětloval ve tvém tématu o tranzistorech, pro saturaci je vhodné považovat maximálně 1/2, ale spíš 1/4 minimálního zesílení z datasheetu(udávaného mimo saturaci), zde 1000. Do výpočtu tedy použijeme hfe=250.
Máme požadovaný prou Ic = 1A => Ib = Ic/hfe = 1/250 = 4mA.
Napětí Vbe je u darlingtonu nutné uvažovat jako 2 diody v sérii, automaticky dosazuješ 1.5V (u silných i o nějakou desetinu více, graf bývá v DS). Napájení IO je 5V, z jeho datasheetu se dozvíš, že výrobce zaručuje zhruba 4.5V.
Napětí na bázovém odporu je tedy 4.5-1.5 = 3V. Požadovaný proud Ib = 4mA. R = 3/0.004 = 750 Ohm a menší.

U BD679A , který si vybral radek je hfe = 750 => pro výpočet 190.
3/(1/190) = 570 Ohm a menší.