Spínání 12V TTL logikou

Určitě nevybírejte součástky tak, aby pracovaly na svých mezních parametrech. Pak stačí v zařízení nějaký nečekaný přechodný jev a máte po hračce obzvlášť dnes v době čínských kopií všeho (bohužel součástek nevyjímaje). V zesilovači se symetrickým napájením 70Vmax mi 150V tranzistory vydržely 1 půlvlnu. Radši dimenzujte součástky na 2-3 násobek požadovaných parametrů. Cena nebývá o mnoho vyšší narozdíl od spolehlivosti.

V případě spínání tranzistorem bych tedy určitě zvolil silnější typ (např. DB679A, TIP121).
Na odkazu od dragona najdeš přímo zapojení s relátkem. To zapojení je správné (ještě by tam mohl být odpor mezi B a E (hodnota v desítkách kOhm). Pokud Budeš spínat relátkem induktivní zátěž (což bzučák bude), dej ochrannou diodu(nebo RC článek) i na kontakty relé. Zvýšíš mu životnost omezením opalování kontaktů.

Ve tvém případě by vašk neměl bejt problém ani jen při spínání tranzistorem. Místo relé ve stejném schématu dáš jen svoji zátěž :slight_smile: (ochranná dioda zůstane).

edit: zase pozdě :smiley:. Ale ten BC517 bych na přímý spínání nepoužil.
Co se týká zesílení, tak ta “5” u výpočtů je tam právě jako rezerva v zeílení z katalogu, i ta mi však nepřijde dostatečná. Pro práci v saturaci je opravdu třeba pracovat s datasheetem tranzistoru (to jsme ostatně s dragonem řešili už jinde https://forum.mcontrollers.com/t/vse-o-tranzistorech-pro-zacatecniky/1845/1).