Chemické přípravky pro čištění-použití, schopnosti a kvalita

Ahoj,
pokud se jednalo o čištění elektronických součástí (kontakty, plošné spoje, kovové součásti, styčné plochy chladičů v PC, apod.), tak jsem vždy používal klasický technický líh. Poslední dobou se ale dozvídám, že existuje mnohem více chemických sloučenin, které jsou možná na některé činnosti vhodnější, než ostatní. Zakládám toto téma proto, že bych chtěl rozproudit diskuzi a doufám, že někdo erudovaný bude tak hodný a napíše prosím svoje zkušenosti.

Dovoluji si napsat seznam čistících kapalin, o kterých vím:

  • Technický líh (ethylalkohol / etylalkohol zkráceně ethanol / etanol, lidově alkohol) - pravděpodobně nejuniverzálnější čistidlo, které po sobě nezanechává žádnou stopu
  • Isopropylalkohol (izopropylalkohol zkráceně isopropyl / izopropyl nebo isopropanol / izopropanol, iso, isopro, IPA) - často se (prý) používá místo lihu, slyšel jsem, že se v něm koupají celé zašpiněné desky plošných spojů a to včetně konektorů, dá se koupit i ve spreji
  • Perchlorethylen (perchloretylen nebo tetrachlorethylen / tetrachloretylen, tetrachlorethen / tetrachloreten) - prý je zaměnitelný s izopropylalkoholem, ale nic o něm nevím
  • Technický benzín (tzv. benzínové čistidlo, existuje i v kombinaci s lihem - lihobenzín) - univerzální čistidlo, u nějž jsem ale slyšel, že po sobě může zanechat mastný film
  • Toluen (methylbenzen) - ředidlo a univerzální čistidlo, mám s ním zkoušenosti pouze jako s ředidlem - dají se s ním ředit a odstraňovat barvy a laky určené na plošné spoje
  • Aceton (propan-2-on neboli dimethylketon) - ředidlo a prý se dá použít i na čištění, protože je to vlastně rozpouštědlo organických látek

Osobně by mě zajímalo:

  • Čistící schopnosti - co a jak čistí, schopnost kompletně očistit povrch od všech oxidů a sulfidů (mastnoty)
  • Schopnost odstranit extrémní věci - např. zbytky teplovodivé pasty
  • Trvanlivost (expirační doba) - pokud vím, tak například vzduchotěsně uzavřený líh vydrží prakticky neomezeně, zatímco benzín a perchlorethylen se po nějaké době začnou samovolně rozkládat, prý se i isopropylalkohol může postupně rozložit na vodu a propan
  • Co zanechává a co po sobě nezanechává nějaké zbytky - resp. co se vypaří a po čem zůstane nějaký tenký film

Osobně by mě nejvíce zajímal rozdíl mezi syntetickým lihem a isopropylalkoholem, o kterém je nejvíce slyšet jako náhražka lihu. Na počítačových fórech často čtu, že lidi čistí před nanášením teplovodivých past povrch procesoru a chladiče pomocí izopropylalkoholu. Já jsem na tyto věci vždy používal líh, takže se říkám, v čem je rozdíl.

Děkuji tomuto fóru za poskytnutí prostoru pro můj příspěvek a předem děkuji za jakoukoliv radu nebo tip.
Martin Čáslavský
synteticky-technicky-lih.jpg
isopropylalkohol.jpg
perchlorethylen.jpg
technicky-benzin.jpg
toluen.jpg
aceton.jpg

Z těch vyjmenovaných prostředů se rozhodně pro elektroniku nehodí toluen a aceton, stejně jako všechna ředidla pro barvy. Toluen (lakařský) už obhužel není díky feťákům volně v prodeji. Odstraňuje zaschlé barvy ale také naleptává umělé hmoty (ABS). Dokonce lze některé hmoty pomocí toluenu i lepit nebo je rozpouštět a vytavářet si tak různé zalévací hmoty.

Technický benzín je vhodný jen pro čistění strojních součástí a jemné mechaniky. Jinak ho ani nepoužívám.

Pro čistění elektroniky a to nejen plošňáků ale i např. magnetofonový hlav je vhodný izopropyl nebo líh. Izopropyl bývá často obsažen právě v čistících roztokách pro čistění magnetogonů.

S tím lihem je to troch složitější. Technický líh není chemicky čistá látka a obsahuje řadu uhlovodíků, žvláště jeli vyráběn synteticky a prodáván pod označením etanol. Takový líh pak naleptává některé druhy organických skel, rohodně ho nelze doporučit pro čistění optiky CD přehrávačů. Pro takové případy používám lékarenský líh, který obsahuje 60% čistého lihu, zbytek je destilovaná voda. Je ale dosti drahý.

Ještě bych zmínil Sitol (dříve Sidol) používaný na cídění kovů hlavně mosazi. Výborně odstraňuje kysličníky mědi, měď se pak výborně pájí. Stejně tak dobře čistí zčernalé stříbro. V rostoku s vodou lze čistit řetízky, šroubky, nebo i postříbřené kontakty konektorů. Musí se pak pečlivě odstranit, jinak může půspobit korozivně.

Ahoj,
není to náhodou tak, že klasický technický líh (další jeho názvy jsou “syntetický” a “denaturovaný”) je vlastně líh s benzínem a lékařský líh benzín neobsahuje? Někde jsem slyšel vysvětlení, že je to proto, aby se technický líh nedal pít (lékařský líh nikdo nepije, protože je drahý).

Jinak super téma :wink:
Luboš
lih-synteticky-denaturovany.jpg

Denaturovaný líh skutečně obsahuje nějakou příměs, aby se nedal pít, avšak i tak voní jako líh. Zatímco ethanol je cítit úplně jinak a je také výrazně levnější. Mám tu zkušenost, že ethanol je agresívnější a poleptal mi při čistění displej, ostraňuje, byť i částečne, barvu z přístrojů. Líh toto zpravidla nedělá, tedy pokud nejde o přísně ekologickou barvu. Ta stejně nic nevydrží.

Děkuji za info Techniku. Trochu se mi ale teď pletou pojmy.

Zatím tu byly použity tyto názvy lihu:
Technický líh
Syntetický líh
Denaturovaný líh
Ethanol
Lékařský líh

Do dnes jsem si myslel, že první čtyři názvy patří jediné chemické látce, které se dá koupit ve žluté flašce vyobrazené v prvním příspěvku nebo např. v malé lahvičce z GM vyobrazené v mém přspěvku. Chápu tě správně, že technický, syntetický a denaturovaný líh je to samé, ethanol je ale něco jiného (agresivnějšího) a lékařský líh je úplně něco jiného (jako jediný se dá pít)?

S pozdravem Luboš

Tak dovolim si malou odpoved, kdyz tak me opravte uz dlouho jsem chemii nemel.
Technicky lih - obecne nejhorsi kvalita lihu. Tento lih je ziskan zkvasenim, ale necisti se od dalsich latek vzniklych zamernym nedokonalym kvasenim, jako jsou ruzne acetony, aldehydy ketony.
Synteticky lih - lih vznikly nejakou reakci jako je napriklad stepeni kyselin, aldehydu a ketonu
Denaturovany lih - puvodne temer 100% cisty lih ziskany destilaci ovsem znehodnoceny pridanou latkou ruzneho charakteru tak aby se nedal pit.
Ethanol - chemicky nazev 100% lihu chemicky CH3CH2OH. Vyrobci jej ovsem pouzivaji pro vyse uvedene druhy lihu. Pri nalezitem zredeni se taky da pit.
Lekarsky lih - Lih ruzne koncentrace obycejne 50-100% prodavany v lekarnach.

Bezva vysvětlení, děkuji. Právě jsem zjistil, že odjakživa používám ten nejhorší líh, a když si teď vzpomenu na pár jeho aplikací, kdy jsem potřeboval maximální čistotu, tak mě to teď docela mrzí. Krom toho si také zdůvodnil vyšší cenu lihu z GME - je syntetický nebo denaturovaný, takže bude o něco lepší než technický líh ze žluté láhve.

Zrovna se dívám, kde koupit ethanol. Problém je, že se mi do toho pořád pletou technické lihy, protože mají v popisu etanol uvedený…

Luboš

Ale ja jsem myslel ze technicky lih je nejhorsi pouze z hlediska chemickych primesi…
Je mozne ze technicky lih obsahuje latky zlepsujici cistici vlastnosti, takze treba ne jenom odstrani organicke latky, ktere se v etanolu rozpousti, ale treba i nejake trosku vice agresivni latk, ktere nakonec zlepsi pajitelnost medi.
Synteticky lih klidne muze byt i 100% etanol, pokud si nekdo da praci s vyrobou.
Nicmene vysvetleni Technika je naprosto dostacujici, pokud se schanis po necem, co ti ocisti DPS od kalafuny, tak etanol nebo isopropanol jsou vyborne veci a je temer jedno, jestli je technicky 92% nebo synteticky o stejne koncentraci.
Aceton nekdo pouziva na vyrobu sablony DPS tiskem laserovou tiskarnou a parami acetonu “rozpousti” toner, ktery se slije a dela lepsi cesticky, me se to ovsem neosvedcilo…
Toluen se v elektrotechnice asi moc nepouziva…

Pánové, kde prosím koupit čistý ethanol?

100% ethanol nikde nekoupis, musis si koupit 96% a tomu vhodnym procesem odebrat vodu.
96% alkohol lze koupit v nekterych lekarnach, vetsinou to prodavaji v 10ml flakoncich pod nazvem alcohol absolutus.
Druha moznost je, ze mas kamarada nekde v laboratori a ten ti to sezene ve vetsim mnozstvi, tam je 96% alkohol dostupny zcela bezne…
V lekarne ale spise maji 60-80% alkohol.
Muzes se taky zeptat v nejakem okolnim lihovaru, jestli nemaji na prodej 96% alkohol.
Bavime se ovsem o nedenaturovanem lihu. Pokud pro tve ucely staci denaturovany, tak pouzij vyse uvedene odkazy.

V lékárně by se měl dát koupit lihobenzín. To je téměř čistý líh s malou příměsí lékárenského benzínu. Většinou je do 96% lihu je přidáno 1% benzínu. To stačí na to aby se nedal pít a nedalo se to podomácku destilovat kvůli malému rozdílu teplot. Úspěšně jsem s tím čistil videohlavy a jiné choulostivé věci.

Ahoj,
nevím, zda vás to ještě zajímá, takže jen krátce:

Technický líh a jeho varianty, které byly uvedeny, se obvykle denaturovaly látkou, zvanou pyridin. Je to pěkný smrad a nejde to z etylalkoholu nijak dostat (etylalkohol, jak vědí všichni příznivci dobré kořalky, má tu skvělou vlastnost, že snadno absorbuje vůně, pachy a zápachy).

Tzv. lékařský líh, určený k čištění pokožky v okolí poranění, je etylalkohol, denaturovaný benzinem (pyridin je zdraví škodlivý, proto se pro tyto účely nepoužívá). Pokus vás to zajímá, je možno jej poměrně snadno z takto denaturovaného lihu oddělit destilací v laboratorní koloně.

100% líh, pokud vím, v praxi nelze vyrobit, protože ihned ze vzdušné vlhkosti natáhne ty 4% vody (proto 96%).

Jinak vše, co bylo řečeno o druzích technického lihu je pravda, kvalita je snadno rozpoznatelná barvou, čistotou, čichem a bohužel často obsahuje všemožné nečistoty, patrné pohledem do flašky (asi proto se dodává v neprůhledných plastových obalech :slight_smile:.

Co se týká čištění desek osazených plošných spojů, v Tesle jsem s úspěchem používal postup, kdy jsem nejprve v technickém alkoholu očistil desku od zbytků pájedel a pak, jsem na ni jednoduše v umyvadle pustil horkou vodu, která perfektně smyla líh spolu se zbytky nečistot v něm rozpušných, které by jinak po zaschnutí zůstaly na DPS. Vzápětí se celá deska ofoukla stlačeným vzduchem a byla za pár sekund super hifi. Technolog se sice vždy s hrůzou díval jinam, ale fungovalo to dobře. Vodou se součástky neponičí a pokud se ihned vyfoukají, tak snad ani nezrezaví … :slight_smile:.

Vlasťa.

zdravim, chtel bych se zeptat polozim-li zakladovou vyce vrstvou desku pc/ntb, jestli se neco stane, samozrejme kdyz vybiju akumulator biosu

Ahoj,

jestli mohu poprosit, zkus to znovu, vynech zkratky, přidej malou trošku češtiny a pak snad někdo pochopí, nač se ptáš.

Díky.

Vl.