Výroba klišé - fotocesta

Dobry den, snad mi tu nekdo bude shopen poradit. Potrebuju vyrabet predlohy na vyrobu plosnych spoju fotocestou, mam vyzkousene perfektni vysledky se svym vlastnim osvitovym zarizenim ale nedari se mi vyroba predloh. Doma mam jen inkoustovou tiskarnu a predlohy je dobre tisknout na laseru, ale kdyz mam nejakou predlohu v pdf tak doma to vytisknu ve spravnem meritku, ale nekvalitne, ale uz jsem zkousel 2 tiskarny laserove, nadherny tisk ale spatne meritko ktere neni na prvni pohled odhalitelne ale napriklad u patic s 16 a vice vyvody se treba uz u 7 pinu rozchazi naprosto a opet se diry prekryvaji se patici skutecnou treba az na konci nebo vubec. A ja ted nevim jak tisknout. Kdyz mam vlastni desku tak to neni problem z EAGLU vytisknout, ten tiskne vsude dobre, ale kdyz mam predlohu treba z casopisu KTE ktery je ve formatu pdf tak uz je problem. :frowning: A prekreslovat desky do EAGLU nepripada v uvahu, mnohdy jde o slozita zapojeni. Jak delate klise vy?

:arrow_right: administrator: přejmenováno administrátorem z "Vyroba klise"

Kdybys řekl, že ti na laseru tisk ujíždí – jinak řečeno udělá laserová tiskárna místo 10 mm okraje 9 mm okraj, tak ti řeknu, že je to normální. Na levných laserech jsem tiskl do formulářů a hodně mi „ujížděly“. To se např. mé 7 let staré inkoustové HP 5550 nikdy nestane.

Máš při tisku PDF vypnutou možnost „fit to screen“ (nebo tak něco)? Je to funkce v Adobe Readeru (ostatní PDF prohlížeče mají něco podobného), která ti automaticky mírně zmenší stránku, aby se vždy vytiskla celá.

Neřekl bych, že inkoustová tiskárna není dobrá. Jak jsem již psal výše, mám starou inkoustovou HP DeskJet 5550. Tisknu na speciální fólie do inkoustových tiskáren (A4 za 25 Kč). Tyto fólie mají jednu stranu zdrsněnou (připomíná mí to povrch pískovaného kovu) a inkoust tam tím pádem lépe „sedí“.

Jelikož je to tiskárna extrémně přesná, co se týče zarovnávání tisku, používám na tisk jednu fintu. Vytisknu tu samou předlohu několikrát na stejnou fólii. Jednotlivé vrstvy inkoustu se překrývají, až nakonec vytvoří naprosto neprůhlednou vrstvu. Mezi jednotlivými výtisky dám inkoustu 30 minut na doschnutí a nakonec ještě nechám předlohu odležet na tak dlouho, jak to jenom jde. Několikrát jsem spěchal a skončilo to tak, že se po ozařování několik inkoustových čar přilepilo na fotocitlivou vrstvu na desce (fólie byla během ozařování přitlačena stranou tisku k desce plošného spoje) a při následném oplachování v ředěném hydroxidu sodném, tyto cesty úplně zmizeli i s fotocitlivou vrstvou. Proto je při této metodě nejdůležitější nespěchat a nechat inkoust plně doschnout.

Mno ja mam HP DeskJet 610C a uz je chudak takova nemocna, spatne bere papiry, a kdyz mi tiskne na papir tak ty okraje jsou rozmazanejsi. Folie nepotrebuju, pouzivam jednu fintu na zpruhledneni. Zitra zkusim jeste jednou ten tisk z EAGLU a i z PDF, a zkusime ruzne to nastavit. Tiskarna kde jsem to zkousel dneska je dobra, driv kdyz jsem mel EAGLE jako predmet jsme z ni tiskli predlohy takze vim ze z EAGLU to umi pekne. Ted jen zbyva dostat se na kloub tem pdf.

Adobe Reader nemám nainstalovaný - používám Foxit Reader (mimochodem vřele doporučuji, je asi 100x rychlejší). Mám ale nainstalovaný plný Adobe Acrobat a tam, jak se právě dívám, je volba “Měřítko” a je nutné zvolit “žádné”.

Tiskneš na papír a pak to přestříkáš sprejem, který zprůhlední papír? Podle mě to není dobrá metoda. Jestli budeš někdy chtít zkusit mít vodiče tlusté třeba jen 0,2 mm, s papírem nemáš šanci. Fólie jsou drahé, ale stojí to za to.

Sprej je pro to zbytecne drahy, nepouzivam ho, ale co mam zkusenosti tak kdyz jsem tam mel omylem nechanou caru ktera znacila hranici montazni diry a byl to hodne uzky spoj (temer vlasovy) tak i ten mi tam zustal a vypadal celkem solidne, elektricke vlastnosti nevim. Zatim delam v Eaglu nejmenci 0.3048 a ty jsou udelany v pohode.

Tak to je opravdu úspěch.

Jaká je tedy tvoje finta? Jsem zvědavý :slight_smile:.

Nesmej se, ale je to rostliny olej, prachobycejny slunecnicovy :slight_smile:
neveril jsem dokud jsem nevyzkousel, a ono to opravdu funguje. Namocim papir do oleje, pak trochu naliju na sklenenou desku, dam na to kuprexit, prilozim papir, trochu kapnu oleje, dam druhou sklenenou tabulku a zafixuju svorkami z papirnictvi. Potom to dam na 4-5 minut pod 500 halogenku z vysky cca. 25cm.

Tak mi to nakonec nedalo a zaregistroval jsem se, mam takove tuseni ze me tu uvidite casteji. Delam ted par konstrukci s PIC a budu mozna potrebovat poradit s programovanim (nahravanim programu, psat program neumim). A dalsi vec kterou planuju je postavit si Chipon 1 a pak snad i Chipon 2 a naucit se programovat PIC.

// Sem si vzpomel ze ted budu mit vlastne velikonocni prazdniny behem kterych na 100% budu dodelavat to zarizeni na osvit ktere je hotovo z 80% ale i tak je uz davno funkcni. A pokud se mi podari udelat ty predlohy tak budu delat i DPS tak me napadlo ze bych mohl udelat takovy maly fotograficky navod na vyrobu DPS pokud by byl zajem.

Dobrý nápad. Jen by se mi potom nechtělo odmašťovat celý pokoj :slight_smile:.

Zájem určitě je. Fórum mcontrollers.com ti je plně otevřeno :slight_smile:.

Používám na tisk předloh HP 930C zbavenou všech plastů. Tisknu sice jen na obyčejný pauzovací papír, ale výsledek je uspokojivý.