Výroba klišé - fotocesta

Kdybys řekl, že ti na laseru tisk ujíždí – jinak řečeno udělá laserová tiskárna místo 10 mm okraje 9 mm okraj, tak ti řeknu, že je to normální. Na levných laserech jsem tiskl do formulářů a hodně mi „ujížděly“. To se např. mé 7 let staré inkoustové HP 5550 nikdy nestane.

Máš při tisku PDF vypnutou možnost „fit to screen“ (nebo tak něco)? Je to funkce v Adobe Readeru (ostatní PDF prohlížeče mají něco podobného), která ti automaticky mírně zmenší stránku, aby se vždy vytiskla celá.

Neřekl bych, že inkoustová tiskárna není dobrá. Jak jsem již psal výše, mám starou inkoustovou HP DeskJet 5550. Tisknu na speciální fólie do inkoustových tiskáren (A4 za 25 Kč). Tyto fólie mají jednu stranu zdrsněnou (připomíná mí to povrch pískovaného kovu) a inkoust tam tím pádem lépe „sedí“.

Jelikož je to tiskárna extrémně přesná, co se týče zarovnávání tisku, používám na tisk jednu fintu. Vytisknu tu samou předlohu několikrát na stejnou fólii. Jednotlivé vrstvy inkoustu se překrývají, až nakonec vytvoří naprosto neprůhlednou vrstvu. Mezi jednotlivými výtisky dám inkoustu 30 minut na doschnutí a nakonec ještě nechám předlohu odležet na tak dlouho, jak to jenom jde. Několikrát jsem spěchal a skončilo to tak, že se po ozařování několik inkoustových čar přilepilo na fotocitlivou vrstvu na desce (fólie byla během ozařování přitlačena stranou tisku k desce plošného spoje) a při následném oplachování v ředěném hydroxidu sodném, tyto cesty úplně zmizeli i s fotocitlivou vrstvou. Proto je při této metodě nejdůležitější nespěchat a nechat inkoust plně doschnout.