Překlad anglické literatury Microchip

Petr: Jak je to se vzorkama nevím, bral jsem ty věci za hotový. Popravdě ani nevím jak z microchipu vymámit vzorky. Kdysi se mi to nějak povedlo, ale stejně jsem si zaplatil poštovný, poplatek za to, že na to musí šahat a VAT tj. cca něco přes 20 - 25 eur. Takže žádná výhra.

Pepino: Paráda, jen nevím jestli to stihneš :smiley: . Nový hračky tady budu mít v pátek, případně v pondělí :smiling_imp: .

Mě hlavně začal tlačit výkon 16F řady, díky, podle mě hw, chybě v ECCP modulu mu nemůžu už zvedat taktovací kmitočet.

Tak to máš pravdu, to se opravdu stihnout nedá. Vyřízení trvá cca 14 dní, pokud je od Microchipu zájem dát souhlas.

Ahoj. Čo je nové? Mám ten preklad 18 PIC, už som aj začal študovať, ale pre nedostatok času som ho odložil. No musím priznať, že to bude pre mňa začiatočníka “tuhá káva”. Je jasné, že tu nikto nebude nikoho za ručičku vodiť, ale pre začiatočníkov by som si predstavoval niečo iné. A vyzerá to ták, že príde ešte niečo zložitejšie.

Zdravím Tě z Londýna. Jestli studovat rovnou osmnáctky nebo ne a co je pro někoho silná káva je diskutabilní. Podle mě se s nimi pracuje lépe i díky kvalitnější implementaci Céčka a rozšířené sadě instrukcí. Já pracuji na kvalitní publikaci, která se dá nazvat “kuchařkou na úrovni” a specializuje se na PIC18. Je to přesně to, co potřebuješ a co se Ti bude hodit ke Tvému hobby, či práci. Problém je jen můj čas. Nicméně mám asi 400 stran textu, obrázků a tabulek a došpikované příklady. Jsem v polovině. Vzal jsem si k srdci připomínky fóra a bude to dle představ i po stránce konečné úpravy. Protože jsem u autorů narazil na některé chyby a tyto jsou i datových listech Microchipu, je trochu problém to uvést na pravou míru. Věci řeším přímo s výrobcem a proto to tak trvá. Požadavkové listy Microchip řeší většinou do dvou týdnů. Já bych se na to sice mohl vykašlat a zmastit to dle předlohy, ale to by mě nebavilo, když o těch chybách vím.
Navíc vzhledem k firemním požadavkům teď ještě řeším věci okolo PIC24FJ128GA010, což má teď plnou prioritu. Na druhou stranu, když se podíváte do datasheetu, čeho se to týká, tak do konce března tu bude špičková čestá publikace a nejedná se o překlad datasheetu!

Chci se zeptat, kdy bude hotový překlad té druhé nabízené knihy.
Nějak to utichlo…

PepinoCz na překladu pracuje. Publikace je velmi obsáhlá, takže to bude ještě nějakou dobu trvat.

Zdravím momentálně z ČR všechny příznivce Microchipu. Omlouvám se za dlouhou odmlku, ale byl jsem v jednom kouři. Přesto mohu s potěšením deklarovat, že se narodila publikace se zaměřením výhradně na řadu PIC24 v českém jazyce. Počítám, že do 10.5. bude hotová, včetně CD s dokumentací a množstvím demonstračních příkladů. Myslím, že po zkušenostech s touto řadou už asi nebudu chtít dělat s ničím jiným a vřele doporučuji všem, kdo začínají, aby naskočili rovnou do tohoto rychlíku. Možnosti a výkon jsou opravdu velmi přesvědčující.

Bude zase nějaká ukázka?
Nějakej popis zhruba o co všechno tam půjde?

Zdravím.
Velmi stručnou odpověď by jsi měl nalézt v příloze. Trochu širší popis bude po kompletním dokončení.
Prehled.pdf (30.2 KB)

Zdravím všechny příznivce i odpůrce PIC. Nová česká publikace pro PIC24 je na světě a kompletní. Pokud je zájem, na emailu micron135 (zavináč) gmail.com poskytnu veškeré informace. Hezký den všem.
Intro.pdf (43.3 KB)

Ta publikace je skvělá, kdyby bylo ještě něco dalšího, ozvi se mi, beru hned. Mám ale jeden dotaz. V kapitole k televiznímu signálu je bohužel pouze americká televizní norma. Je možné to přizpůsobit na evropskou PAL? Dík za odpověď.

Ahoj VecnyStudente

Dík za pochvalu.
K Tvé otázce. Ve změně amerických TV norem na evropské není složitý problém. Jedná se především o úpravu synchronizačních impulsů. Vím, že jsem se s tím svého času zabýval. Určitě to někde vyhledám a pošlu Ti to. Jen mi dej trochu času. Tu publikaci jsi prolistoval nebo jsi proletěl až tak daleko? Ptám se protože v části, na kterou se ptáš jsou komplexní a složité projekty. Ale pokud znáš Céčko a architekturu PIC, tak asi nemáš problém.
Napiš mi na micron135.
Hodně zábavy.

Mimochodem, Tvůj nick je velice trefný :smiley: :smiley:

Ahoj
Našel jsem to, prostuduj si hlavně časování. Posílám Ti přes edisk nějakou literaturu k televiznímu signálu ve všech normách. Sice je to v angličtině, ale obrázky jsou velmi vypovídající. Z časových průběhů je to srozumitelné. Nevšímej si barevných burstů. Ostatní je v pohodě. Mnoho úspěchů.

Je to fakt povedené, hlavně projekty ve třetí části. Chtělo by to ještě české datové listy, ale to bych chtěl asi moc. :smiley: Máš ještě na edisku ten doplněk k PALu? Chtěl bych to mít kompletní. Budu na Tebe mít pár dotazů, ale asi raději založíme nové vlákno. Moc díky.

Ahoj
Přístup máš ve Tvém emailu. Hodně úspěchů ve Tvém snažení.

Už dlhšie čítam toto fórum. Až doteraz ako anonymný hosť. Keď sa objavilo toto vlákno, bol som nadšený. Podobne ako niektorí registrovaní užívatelia. Konečne sa objaví nová literatúra o našich milovaných PIC-och v češtine! Stalo sa. Preklad výbornej knihy o PIC24 je na svete a môžem povedať, že patrím k šťastným vlastníkom tejto rozsiahlej knihy. Hoci nie som programátor profesionál, neľutujem vynaloženú investíciu. Tá kniha ma posúva o kus dopredu a určite sa stane nielen mojim dobrým spoločníkom pri programovaní. Počin PepinaCz treba oceniť a poďakovať mu za vynaložený čas a námahu. Verím, že v dohľadnej dobe sa môže PIC-komunita tešiť aj na ďalšie sľubované preklady.

Sama chvala, ale dalsi info nikde.

Info o knihe možno nájsť o pár príspevkov vyššie. Tak ako programovanie si treba “ošahať”, aj s knihou je to podobné. Niekoho osloví už samotný obsah a nájde to, čo ho zaujíma, niekto čaká na recenzie. Asi každý z nás začínal blikajúcou ledkou. A vďaka čítaniu odbornej literatúry sme sa posúvali ďalej. Ak chce niekto spraviť ďalší krok dopredu, siahne po novej literatúre. Áno, prechod na nový typ uP nebýva vždy najľahší. Ale odborne rastieme len prekonávaním svojej lenivosti a túžbou po niečom novom. Netvrdím, že máme hneď opustiť PIC16 alebo PIC18, ale začať experimentovať aj s PIC24 nie je zlé rozhodnutie. A práve táto kniha to uľahčí. Ten čo dokonale ovláda angličtinu si môže vybrať aj iné kúsky, ale my starší toho na výber toľko nemáme. Preto tá chvála.

Váhal jsem, zda se mám odpovídat na příspěvek od BorgMcz. Nakonec myslím dal pěknou a vystihující odpověď kolega přede mnou.
Myslím, že strávit aspoň zběžně novou publikaci není otázka týdne. Za tu dobu jí člověk pouze prolistuje. U něčeho se zastaví a u něčeho ne. Mě to dalo hodně, protože jsem jí přečetl opravdu do detailu a mohu říci zodpovědně, že mi dala i dobrou inspiraci pro nižší řady PICů. Především jsem dost pronikl do některých zákoutí MPLAB. Dle hesla zapni, zkoušej a pak čti manuály, když něco nejde nebo ze švábu je vařič na kafe a svítí jak žárovka, jsem také vždy postupoval (podotýkám na okraj, že jsem také tak trochu lenoch). Po přečtení jsem si doplnil poznatky pro psaní skriptových souborů pro simulaci a pochopil spoustu věcí okolo céčka, integrovaného do MPLABu. To mi chybělo. Neříkám, že kniha je samospasitelná, ale mě pomohla. Navíc autor vyzývá k tomu, mít knihu v pravé ruce a v levé datový list k procesoru. Přestože se na fóru moc komunikace neobjevuje, píší mi Ti, kdo to znají na můj email a pokouším se jim pomoci, protože jsem ve stálém kontaktu s autorem. Je to asi dáno obavou lidí, aby nebyli napadáni, když se zeptají na nějakou trivialitu. Bohužel se to stávalo i tady na fóru a jsem rád, že se tomu admin vždy věnoval a včas usekl. Na jiných fórech, kam také chodím to je někdy až nechutné. Jako by nikdo z nás nebyl začátečníkem.
To BorgMcz: Nevím o jaké informace máš ještě zájem, neboť sám jsi mi napsal, že jde obsahově o zajímavou publikaci, ale sám se orientuješ především k assembleru nižších řad a tím naše komunikace skončila. Pokud máš nějaké další dotazy, jsem Ti k dispozici.

Včera mi jeden nejmenovaný uživatel napsal PM s dotazem, proč mu nefunguje programátor. Na tyto dotazy je tu veřejné fórum, které pomůže nejenom tazateli, ale i ostatním, kteří jsou ochotni hledat. Nabádám všechny, technické dotazy prosím uveřejňujte na fóru a nepiště je přímo PepinovyCz nebo komukoliv jinému. Za triviální otázky se Vám nikdo smát nebude. Tedy za předpokladu, že již nebyly jednou položeny a Vy jste líní hledat.