Úprava Atmel programátoru pro ISP, výhody a nevýhody ISP

Chci se zeptat, jestli je lepší programovat přímo na desce, nebo si MCU naprogramovat mimo na nějaké DIP desce a potom vsadit do socketu. Ve škole jsme programovali Freescale procesory přímo připájený v kitu takže spíš začínám. Ale chci se dát spíš cestou atmelu a mám objednaný programátor pouze s 10pinovou kšandou. Na netu jsem našel ecrater.com/p/2513437/atmel-extension-dip-board-for-avr#, ale příjde mi to docela drahé, na to co tam je k dispozici. Nekreslil už někdo něco takového? Případně má smysl si to nakreslit a vytvořit?

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "DIP deska k programátoru IPS"

Programujem vyhradne ISP (In System Programing). Nepouzivam JTAG a podobne barlicky, ale programujem iba cez SPI rozhranie, respektive cez bootloader.

Davam si samozrejme pozor, aby som blbo nenaprogramoval FUSES, ale to patri k beznemu folkloru programatora ATmega :slight_smile:

Puzdra TQFP a QNF sa celkom dost blbo programuju mimo aplikacie. Co sa kvality programovania tyka, nie je v tom absolutne ziaden rozdiel, ci programujes v aplikacii, alebo v programatore. Skor by som povedal, ze vytahovat cip a davat ho do programatora je dnes tazky archaizmus.

Zajímavá informace. Takže schéma, co jsem našel na internetu si upravím a a přidělám tam ještě i ten konektor k programování. I když ono se tu objeví asi ještě víc názorů.

Moc jiných názorů nečekej, dnes už se zkrátka lámání nožiček švábům a jejich ničení elektrostatikou (ikdyž to se mi ještě nestalo) tolik nenosí :slight_smile:.

Ahojte neviete nahodou ci programator avr isp mk2 nejakym sposobom dokaze napajat aj aplikaciu. Alebo treba vzdy pouzit externe napajanie. Dakujem

Obecne vzato bezne dostupne programatory jako AVR ISP nejlevnejsi v GME, BIPROG, Dragon apod umoznuji napajet uC pres USB port, takze jej neni potreba napajet externe.
Nicmene pro testovaci ucely to nedoporucuji, protoze staci zkrat v nevhodnou chvili, a cely USB port jde do kyticek. Taky mam pocit ze je proud limitovan max 0.1/0.5 A (max proud USB je 500mA u beznych PC/notebooku).
Programator AVR ISP MK2 z GME ma jumper 1, ktery kdyz se spoji tak se mezi VCC a GND objevi cca 4.8V (pravdepodobne chraneni pred zminenym zkratem)

Nahodou nevies ktory jumper treba prepojit? Takto to vyzera vnutri:

Myslel jsem, ze mas toto gme.cz/programator-avrprog-usb-v3-p752-447
Tady zadny jumper nevidim, tak bud to pracuje standartne, tak, ze na 2-pin musis privest 5V aby programator pracoval s AvrStudiem, nebo je na 2 pinu 5V, ktere teoreticky muzes pouzit.

Edit: Tak pokud je to tento programator gme.cz/prog-at-avr-isp-p752-663 tak jsem se nedocetl ze lze pouzit k napajeni uC, tak bych z toho usoudil, ze nelze.
Dale se pise, ze ma tento programator 200mA spotrebu coz starsi pocitace/notebooky nedokazou dodat.

Mam ten druhy. Kupil som si ho nedavno funguje ako ma len s tym ze musim aplikaciu napajat externe co je dost od veci…

ISP/JTAG/IAP nic jinýho nepoužívám. Představa že jdu do rozvaděče, vyndavám jednotku, z ní vyndavám procesor…brrr

Nechapem co si chcel tym povedat

Ja taky ne, ale taky te nechapu, proc se branis externimu napajeni. Prece jenom kupovat novy board do pocitace v pripade, ze se ti podari zkratnout 5V a nemas to osetreno je vetsi voser nez 2 dratky ze zdroje.

Doteraz som pouzival programator usb asp bol spraveny zo stranky fischl.de ten podporuje napajanie aplikacii za ten cas sa mi nikdy nepodarilo skratnut ho. V podstate je to aj nemozne. Lebo spravim si hotovu aplikaciu ktoru na prvy krat pripojim k zdroju ked je vsetko ok tak uz je len napajany s programatora a programujem, vylepsujem, skusam, testujem atd.
Programujem ho s notebooku vela krat sa stava ze idem niekde do terenu. A potom je problem to napajat externe…

Su nejake ine programatory ktore podporuju napajanie aplikacii? Pravdepodobne ten mkII posuniem niekomu dalej sakra.

Tak v tom pripade bych dal pouzil ten filch programator. Nebo je take mozne vyvest 2 dratky z konektoru USB a dat tam radovou svorku, kterou potom zapojis do sveho boardu, ktery na to bude pripraveny

moderne notebooky (ten moj ma asi rok) maju uz aj protiskratovu ochranu USB. Zistil som to neopatrnym manipulovanim s protodoskou. Tiez pouzivam ten fischl ISP programator. Windows mi len vypisal, ze doslo k pretazeniu na porte a ci chcem resetnut port. Nikde v specifikacii k notasu sa o tom samozrejme nepise, neodporucam to ani skusat, to by bola blbost. Ja len ze uz aj taketo fičurky sa vyuzivaju v notasoch.

pravdepodobne ostanem asi pri tom starom programatore.

Tiez si myslim ze notebooky maju nejake tie ochrany na usb, ale veru nerad by som ho odpalil.