Chování SFH5110-38 - jak připojit, jak změřit?

Preji vse nejlepsi.
Chci se zeptat na chovani tohoto IR prijimace. Stahnul jsem si datasheet, zapojil jsem to asi spravne 1 vlevo 2 stred 3 vpravo.
Na 3 jsem zapojil 5V na 2 0V a 1 jsem meril voltmetrem.
Zkusil jsem namirit ovladac a kdyz ho nepouzivam je tam 5V kdyz zmacknu tlacitko ovladace tak je tam 4.3V. Zkusil jsem i variantu 36 a funguje stejne akorat dava 4.5 V. Voltmetr mam zapojeni primo mezi pin 1 a 0V. Co delam spatne? Dle datasheetu tam ma byt max 0.5V.

:arrow_right: administrator: přesunuto z "Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů"

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "Chovani SFH5110-38"

Cau, rek bych ze tim merakem (multimetrem) toho moc na vystupu nezmeris, chtelo by to osciloskop nebo nakej analyzator …, merak je na to moc pomalej, co tam dat treba ledku pres tranzistor , mela by blikat

Ahoj.
Diky, asi jsem spatne pochopil datasheet, mysle jsem, ze kdyz tam privedu tech 36, 38 kHZ tak mi to spadne z 5 voltu na 0 dokud ta frekvence tam bude. Nicmene osciloskop nevlastnim, zkusim tu ledku, i kdyz pochybuji, ze ji uvidim blikat. V nejhorsim to dam na nejake preruseni uC.

chtelo by to si o tom neco precist … en.wikipedia.org/wiki/RC-5, ta ledka bude kazdopadne neco delat , staci si napsat program skopirovani vstupu na vystup (a nepotrebujes tranzistor :smiley:) while (true) { if (input_IR ==0) output_low(led); else output_high(led); }

osciloskop taky nevlastnim, ale je spousta zpusobu jak zjistit jestly to funguje a co s toho leze i bez neho

No jo vlastne. Nejlepsi reseni je to nejjednodussi. Nejak mi to nemysli a to je teprve odpoledne.

Stačí dát na výstup dělič cca 5:1 - 4K7/470R kondenzátor cca 50uF a připojit do linkového vstupu PCpak dostaneš něco takového:

To je jako nahrane pres zvukovku? To je taky docela vtipna aplikace. Akorat ten kondenzator seriove do linkoveho vstupu a nebo paralelne k delici? Kolik mA ten vstup PC snese? A to jako Line In a nebo Microfon?

Kondik by neměl být potřeba, zvukovky ho mají v sobě. Dělič si nastav tak, abys nepřekračoval 1Vp-p, ale radši 0.7V p-p.
Zde použitý program je audacity.

Jankop: leze z toho senzoru i nosná, nebo jen takto demodulovaná data?
(Pro navzorkování nosné bys musel zvednout vzorkovačku minimálně na 96kHz jesli to tvá zvukovka umí).
Jen takovej detail - zmíněný dělič asi nebude 5:1 :slight_smile:

Z tychto senzorov nosna nelezie. Lezie iba obalka za predpokladu, ze prislo aspon 6 period nosnej. Cim viac period pride, tym vyssia citlivost. Toto plati zhruba do takych 30-40 period nosnej. Vyplyva z toho, ze cim nizsia prenosova rychlost (do urcitej hodnoty), tym vyssi dosah.

Pochpitelně jsem se splet, Popsaný dělící poměr je cca 9:1. Ten kondenzátor bych nezatracoval, některé zvukovky mají na vstupu ss složku. Čidla mají opravdu demodulátor, ale ten obrázek je stejně jen demonstrační. Neni z IR ale od bezdrátového čidla 433MHz teploty a vlhkosti z meteostanice.

Pochpitelně jsem se splet, Popsaný dělící poměr je cca 9:1. Ten kondenzátor bych nezatracoval, některé zvukovky mají na vstupu ss složku. Čidla mají opravdu demodulátor, ale ten obrázek je stejně jen demonstrační. Neni z IR ale od bezdrátového čidla 433MHz teploty a vlhkosti z meteostanice.

Muses tedy alespon popsat zapojeni slovne? Mam delic a mezi odpory mam vyvod do zvukovky Line In na kterem je jeste kondenzator? A delic ma byt takovy aby do Line In slo maximalne 0.7V?

Ano…