forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Velmi přesné (setiny voltu) sledování napětí s ATMega8

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> AVR
 
vasiik
Účastník
Účastník


Založen: 22.3.2010
Příspěvky: 16

PříspěvekZaslal: 03 srpen 2010, 17:19    Předmět: Velmi přesné (setiny voltu) sledování napětí s ATMega8 Citovat

Chtel bych se zeptat zda by bylo tezke udelat pomoci tohoto procesoru aplikaci, která by velmi presne (na setiny voltu) sledovala napeti na Lipol baterii a pri dane hodnote (6,1V) by odpojila zatez..??
Dekuji za odpoved a pripadne navrhy jak na to. Jistou predstavu mam, ale jelikoz jsem novacek, radsi si asi vyslechnu rady nez tu zvatlat blbosti.
Dekuji Vasek

Arrow administrator: přejmenováno z "Sledování napětí s ATMega8"
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Atlan
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.2.2009
Příspěvky: 950

PříspěvekZaslal: 03 srpen 2010, 18:51    Předmět: Citovat

nebolo..a vramci presnosti by bolo mozne sledovat kazdu bateriu zvlast.....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
MiloPS3
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2008
Příspěvky: 897
Bydliště: LAZNE KYNZVART

PříspěvekZaslal: 03 srpen 2010, 19:20    Předmět: Citovat

Taky bych doporucil sledovat kazdej clanek zvlast, Lipolky sou haklyvy na podvybiti, a 6,1V nebo 3,05V na clanek je uz docela malo , pri napeti 3.2V na clanek pri zatizeni zacina napeti dost klesat , pod 3V uz je to na ukor zivotnosti,zacina se nafukovat,vysicha, 3.4V je akorat sice nevicucnes z ni max kapacitu ale vydrzi dyl,
jak pouzit AD prevodnik ti poradi nekdo s uzivatelu AT

_________________
PIC,ASM / C , Mplab + CCS C Compiler
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
vasiik
Účastník
Účastník


Založen: 22.3.2010
Příspěvky: 16

PříspěvekZaslal: 03 srpen 2010, 19:43    Předmět: Citovat

Ja prave videl cut off pro lipolky za par kacek, kde byla baterie sledovana na napeti 6V. Napeti jednotlivych clanku budu merit na servisnim konektoru..??
Ted uz jen zjistit jak se pracuje s AD prevodnikem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
MiloPS3
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2008
Příspěvky: 897
Bydliště: LAZNE KYNZVART

PříspěvekZaslal: 03 srpen 2010, 20:01    Předmět: Citovat

heh, cutoff sem si nekupoval , i kdyz z ciny je fakt za par kacek, udelal sem si ho sam, hlidam napeti na servisnim konektoru , kazdej clanek zvlast, zapipa my to kdyz my spadne napeti pod 3.4V na clanek
_________________
PIC,ASM / C , Mplab + CCS C Compiler
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 03 srpen 2010, 23:03    Předmět: Citovat

Ten procesor má mimo jiné i analogový komparátor, tam bys ovšem měl tu vypínací mez nastavenou napevno.
S přesností na setiny při rozsahu řekněme 8V bych radši nepočítal, ten převodník není žádnej zázrak, do 0.03V by ses ale vejít mohl. Bude to však možná potřebovat kalibraci, ta interní reference má poměrně velkou toleranci a napájení taky nebývá moc přesné. Lze využít externí referenci.
Další zpřesnění bys dostal kdybys měřil každý článek zvlášť. Měřený rozsah by šel na polovinu, od napětí horního článku lze pomocí OZ dolní článek odečíst a teprve pak to převádět.
Nejdřív to však zkus jen nějak polepit a pak se uvidí.

Co se týká práce s převodníkem:
-vybrat/aktivovat referenci
-nastavit hodiny pro převodník (50-200 kHz pro max. rozlišení)
-vybrat kanál
-podle zapojení (požadovaná přesnost, impedance na vstupu) počkat dobu "settling time"
-spustit převod
-vyzvednout si výsledek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
vasiik
Účastník
Účastník


Založen: 22.3.2010
Příspěvky: 16

PříspěvekZaslal: 04 srpen 2010, 0:47    Předmět: Citovat

Takze pokud bych zvolil vnejsi referenci 4,2V (1čl lipol) a 8b prevodnik, tak mam presnost na 0,017V, coz asi pro hlidani pomerne presne hodnoty neni nic moc, takze by se dal pouzit 10b prevodnik se kterym bych dosahl presnosti 0,004V, coz uz je pro moje ucely vice nez postacujici.

-podle zapojení (požadovaná přesnost, impedance na vstupu) počkat dobu "settling time" - tento bod znamena co, moc jsem ho nepochopil.

No a ve finale si podle stavu registru, do ktereho se uklada aktualni stav prevodniku budu provadet akce s baterkou (pisknuti, pripadne pres nejaky tranzistor odpojeni).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 04 srpen 2010, 13:20    Předmět: Citovat

Settling time je doba potřebná pro ustálení S/H obvodu převdníku. V podstatě doba, za kterou se nabije RC článek na napětí odpovídající požadovaný přesnosti.
Ts=ln(2^n/SA)*R*C
n = počet bitů převodníku
SA (settling accuracy) = přesnost ustálení, zlomek LSB. Např. 0.25 pro 1/4 LSB
C = vzorkovací kapacita (pro megu8 C = 14pF)
R = impedance zdroje signálu + vstupní impedance analog. multiplexeru v mcu. Koukám, že soudruzi z atmelu se tu impedanci neobtěžovali do ds uvést Rolling Eyes. Jen napsali, že máš použít nízkoimpedanční(pod 10kOhm) zdroj signálu a bude ta doba zanedbatelná. To bych blil.
Počítal bych aspoň 5k vnitřní impedanci + impedance zdroje signálu (u děliče to bude paralelní kombinace dělících odporů).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
ujosvec
Profesionál
Profesionál


Založen: 25.5.2009
Příspěvky: 72

PříspěvekZaslal: 04 srpen 2010, 14:23    Předmět: Citovat

MiloPS3 napsal:
heh, cutoff sem si nekupoval , i kdyz z ciny je fakt za par kacek, udelal sem si ho sam, hlidam napeti na servisnim konektoru , kazdej clanek zvlast, zapipa my to kdyz my spadne napeti pod 3.4V na clanek


Ahoj pls nemněl bys zapojení na ty Li-Po jak sis postavil?
Chtěl bych si to taky postavit. Díky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
vasek
Anonymní





PříspěvekZaslal: 13 únor 2011, 15:12    Předmět: AD prevodnik Citovat

Ahoj, mam zprovozneny AD prevodnik s ATmega8. Hodnotu napeti zobrazuji na sedmisegmentovce. Potreboval bych vsak merit napriklad 2 hodnoty analogoveho napeti a rekneme po 5sec je ukazovat na segmentovce.
Jak na to?

Mam zvolenou vnitrni referenci 2,56V, napeti merim na pinu PC0 (ADC0). Podle navodu a datasheetu jsem to pochopil tak, ze bud muzu merit jedno napeti na ADCx a nebo dve napeti a vysledek bude jejich rozdil. To ale nepotrebuji, potrebuji merit realne hodnoty obou napeti.

V hlave mam ruzna zbytecne slozita reseni, ale urcite to jde i jednoduse, doufam ze poradite, dik Vasek
Návrat nahoru
 

 
piityy
Profesionál
Profesionál


Založen: 1.4.2008
Příspěvky: 2139

PříspěvekZaslal: 13 únor 2011, 15:21    Předmět: Citovat

Prostě si jen přepínej kanály převoníku. Změříš ADC0, uložíš, změříš ADC1, uložíš...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
vasiik
Účastník
Účastník


Založen: 22.3.2010
Příspěvky: 16

PříspěvekZaslal: 13 únor 2011, 15:58    Předmět: AD prevodnik Citovat

Stydim se za sve dotazy, dnes uz jsem asi pretazenej .)
Uz to samozrejmne bezi, diky!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1493

PříspěvekZaslal: 16 únor 2011, 18:00    Předmět: Citovat

linearity AD v ATmega by som sa absolutne nebal. Velmi dobre spraveny prevodnik. Na tvrdenie vyrobcu o 0.5LSB INL sa da spolahnut. Takze 10V mas s rozlisenim 10mV. Co sa teplotnej stability tyka, pre rozsah -15 + 60ma interna referencia "presnost" zodpovedajucu 8b AD. Pouzi nejaku lepsiu externu referenciu s 10-20ppm/°C, alebo kalibraciu nameranej AD hodnoty na teplotu okolia. Co sa referencie tyka, je to vseobecna vec i pre pouzitie externeho AD prevodnika. Kukni vzdy do datasheetu a zistis, ze velka cast AD nema internu referenciu. Cena externej referencie splnujucej povolenu zmenu hodnoty povedzme o +/-0.25LSB v danom teplotnom rozsahu (-10 + 50°C) napriklad pre 16 bitovy AD je pomaly taka, ze sa Ti skor oplati termostatovanie AD casti. Ak vsak chces pouzivat meranie pri izbovej teplote (22 +/-5°C), stabilitou Ti bude v pohode sluzit aj ta interna v ATmega.

Na co si vsak daj pozor, aby si mal spravne navrhnute cesticky na plosaku s AD vstupmi a hlavne zeme, aby si nemal spolocne useky s napajanim. Zmenou odoberaneho prudu by si si vytvaral fantomove "vstupne" napatie na AD. To sa tyka uplne vsetkych AD prevodnikov.

Druha vec je dobre nastavenie hodin AD v MCU. Dobre pisem preto, ze ak potrebujes mat jeden prevod napr. 1x za 2ms, nastav si deliaci pomer na co najpomalsi prevod. Potom ani nebudes musiet procesor uspavat pocas AD prevodu (kto je na spanok MCU zvedavy. MCU ma makat a nie spat Smile ) a vysledok budes mat stabilny.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> AVR Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
 
Strana 1 z 1
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2018 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)