LCD cmc420-01

Dobry den,
mam LCD cmc420-01 4x20 s podsvicenim, je kompatibilni se standardem HD44780, chtel bych se zeptat jake napeti muzu mit na podsviceni?nikde jsem seto v datasheetu nedocetl.Myslim si zeto bude 5V ale nechci to pokouset… :blush:
Predem dik

Ahoj,
vím o displejích, které na podsvícení neměli žádný omezovací rezistor a 5V na ně bylo moc. Ale není to časté.
Zkus na podsvícení připojit napětí z nějakého regulovatelného zdroje a pomalu zvyšuj napětí a současně sleduj hodnotu protékajícího proudu. Podsvětlení by nemělo mít odběr přes 250 mA (odhad, nepamatuji si to přesně), takže pokud zjistíš, že třeba při 4V protéká 500 mA, tak podsvětlení tvého displeje není na 5V. Nemusíš se bát toho, když podsvětlení krátkodobě přetížíš - krátkodobé přetížení LEDkám neuškodí.

Ale jak jsem psal na začátku, s největší pravděpodobností bude maximální hodnota jasu při 5V.

Tak jsem se ptal primo distrubutora a ten rekl ze opravdu napaji 5v a vezme si kolem 100mA.

Jeste bych se chtel zeptat, jake napeti ma byt na Vlcd, ten datasheet je podle me trochu zmatenej nevim jestli tam ma byt 0,5V nebo 4,5V… :blush:

Katalogovy list je v poriadku…treba si vsimnut, ze hodnota 4,5V je nieco ako “LCD Driving Voltage” a je vysledkom vzorca: 4,5V=Vcc-Vo, teda 4,5V=5-0,5V, takze na vyvode c.3 (Vo),(contrast) ma byt napatie okolo 0,5V voci GND…

DIky to bude vono!

Mám zkušenost s tím, že každému typu displeje vyhovuje pro správný kontrastu jiné napětí (odpor rezistoru). Buď tam dej trimr 5k nebo si trochu zaexperimentuj s rezistory.

Takze na 3. vyvod pripojim rezistor ten zapojim do GND.
Na tom rezistoru musi teda byt napeti 4,5V abych mel na 3. vyvodu 0,5V.Jaky proud ma prochazet tim rezistorem?

mozes to zapojit aj podla nasledujucej schemy, pricom odpor trimra mozes volit tak 5-10k…
lcd.png

No a kdyz nemam trimr jenom rezistory, tak ja seto zapoji?Potreboval bych obrazek s hodnotami.dekuji za ochotu :slight_smile:

Najjednoduchsie je pouzit jeden odpor tak, ze vyvod c.3 lcd pripojit cez odpor na zem, hodnotu odporu treba urcit odhadom (zavisi od prudu, kt. ale nepozname)…druha varianta, je pouzit delic napatia, pricom hodnoty odporov su orientacne a treba ich doladit…
lcd1.png
lcd2.png

OK, zkusim tu moznost s tim jednim odporem, kdyz tam 10k tak by to mohlo byt ok?
Dekuji

Teď se dívám na nějaké své staré zapojení a mám tam 1k5. Jak jsem již psal, musíš to vyzkoušet.
Jinak pin, kterým nastavuješ kontrast, nemusí být č. 3, ale může být č. 5 (první dva piny mohou být podsvětlení).

Podsvetleni mam 15 a 16 to vim :laughing: