Oprava PC pevného disku po přepětí (prohození +5V a +12V)

Ahoj,
podařila se mi strašná blbost, v externím boxu, ke kterému jsem udělal vlastní napájení, jsem na taktéž mnou vyrobeném napájecím kabelu prohodil 5V a 12V napěťovou větev. V pevném disku Samsung SpinPoint F3 3.5" 1TB HD103SJ najednou něco zapraskalo a po opravě kabelu se již neroztočil. Čichem jsem našel součástku, která nejvíce smrděla a zjistil jsem, že je prasklá. Součástka je přímo u SATA napájecího konektoru. Je na níže přiložené fotce a je na ní napsáno:

Rád bych jí vyměnil. Může mi prosím někdo říci, zda se jedná o Zenerovu diodu?

Děkuji, Radek

Teď jsem součástku proměřil a proud teče v obou směrech a odpor je několik jednotek ohmu.

Jestli je součástka jedním koncem napojena na zem, tak ji můžeš, alespoň dočasně, odpojit. Bude to buď filtrační kondenzátor, nebo transil. Je-li to transil, tak je šance, že disk možná pojede (protože mohl napájení ochránit za cenu ztráty svého života). Kondenzátor to napětí zcela určitě neochránil a tak určitě odešlo i něco jiného.
Jo, teď jsem se dodatečně díval (a hlavně přečetl všechno, co jsi napsal), je to transil na 6,8 voltů. Dá se koupit a jeho funkce je ryze ochranná, pro případy podobné tvému a v disku jinak nemusí být.
Osud byl k tobě milostiv, máš s diskem šanci. Odpájej transil a vyzkoušej.

Je to transil. U 5V větve 5V8 a u 12V větve 13V.
Už se mi něco podobného stalo také. Stačí ho odletovat.
Pozor !!! Další otočení polarity nebo přepětí už nic nebrání a elektronika bude fuč.
Milkop

Díky moc hoši. Elektronika je pravděpodobně fuč i přes použití transilu, protože po odletování disk nefrčí. Je úplně mrtvý. Naštěstí má kamarád úplně stejný disk a tak jsem si ho půjčil a prohodil spodní desky s elektronikou. Šlo to jednoduše, stačilo povolit pět torx šroubů, ani tam nebyla žádná plomba. Díky výměně desky se mi podařilo zachránit data. Teď zkusím disk vyreklamovat jako že nevím co s ním. Je mi jasné, že to není vhodné, když jsem to sám podělal, ale předpokládám, že na mě Samsung nezkrachuje.

Je tam napsané 6V8.

Spíš ti ho vrátěj jako neoprávněnou reklamaci. Jedna zásahem do elektroniky (odletování transilu) záruka končí a zadruhé zničený transil značí závadu způsobenou nesprávným zacházením nebo poškozením zdroje PC, za což ale výrobce disku nemůže :slight_smile:.

Transil jsem zpátky přiletovat a poškozený transil se dá vysvětlit tím, že byl vadný :smiley:. Když se mě zeptají na zdroj, tak řeknu např. Enermax MODU87+ 600W, o jehož kvalitách není nutné diskutovat (mám nejnižší řadu Seasonic, ale to je vlastně fuk)

Jenže vadný transil by nepoškodil disk, nehledě na jeho viditelnou prasklinu (která by neprošla výstupní kontrolou) a pájení bude vidět kdyby ses snažil sebevíc. Jaký máš zdroj je nebude zajímat v žádném případě :wink:
Buď zkrátka připraven, že to nedopadne. Jesli jo, tak jsou slepí a máš kliku.

ja by som aspon pozhanal iny transil alebo nam napajkoval nieco ine alebo vobec nič… na druhej strane to od teba nieje pekne :smiley:

Inu, Radku, někteří zneužívají sociální dávky, jiní zase poškození věci vlastní pitomostí hážou na výrobce. Patří ale do stejného pytle.
Snažil jsem si ti radit, bylo to ale naposledy. Se zloději a podvodníky totiž jednám dost nerad.

Chápu tě Pytlíku, taky se za sebe stydím a velice tobě a ostatním děkuji za pomoc. Nemám ale na výběr, na disk jsem si vydělal více než třemi šichtami v zinkovně (je mi 16) a nový disk potřebuji dříce, než bych si byl schopen vydělat na druhý.

Chápu-li tě správně, tak tedy když na to nemáš, tak to ukradneš (a v duchu si to ospravedlníš).