Rada s připojením vnější paměti k AT89S52 do schématu

Měl bych takový dotaz, stavím si vývojový kit s AT89s52, ale mám schéma bez vnější paměti a bohužel nevím kam jí mám připojit a hlavně jakou si mám vybrat, aby byla nejlepší, tudíž 64K, za slušnou cenu. :slight_smile:

Mockrát děkuji za radu.

Lukáš Novák

:arrow_right: administrator: přesunuto z “8051 / 8052”

Externu pamat pripojis asi takto nejak:
bezstarosti.cz/elec/jednochip/jednochip.htm pozri sa zhruba do stredu, tam mas pripojenu aj RAM aj ROM.
A kup si aku chces :slight_smile: Ja mam doma napriklad kopu starych ramiek z motherboardov rady 386, 486, tam boli pouzivane 32 a 64kB staticke RAMky ako cache procesora, typicky nejake 62256, maju ich aj trebars v GM.
gme.sk/sk/62256llp07-p410-019.html
Tieto pamate maju len 32kB, mozes pouzit aj dve, ale musis ich naadresovat bitom A15… nechce sa mi kreslit schema, skus si zatial pripojit len jednu RAMku a ked ti pojde, pouvazovat o tej druhej :wink: Mozno na to prides aj sam.

Díki moc :slight_smile:
To mě nenapadlo, mám doma nějakou desku s 8080 tak bych tam něco mohl najít :slight_smile:

No ak mas dosku s 8080, tak tam take RAMky asi nenajdes - velmi pravdepodobne budu mat pomerne malu kapacitu, bezne sa pouzivali typy povedzme 2114, to je 1024x4 bity, teda 0,5kByte, a museli sa pouzivat v paroch. Ten typ 62256 by bol pre teba lepsi.
Inak pokial mas fakt dosku s 8080 a mas ju na rozobranie, tak by to bola pomerne skoda - taku dosku od teba rad prijmem/odkupim/vymenim za RAMky alebo tak. Napis mi sukromnu spravu a iste sa dohodneme k obojstrannej spokojnosti :wink:

Tak jsem přijel domů a koukl jsem se a neni to 8080 ale 80188. A napůl rozebraná. :slight_smile: Ale aj deska na 486 sem našel, ale žádný 62256 jsem tam nenašel. Neměli nějaký jiný označení?

No, este ze to nie je doska s 8080 rozobrana, to by som ti neodpustil :wink:

SRAM 62256 byva na 486-tkovych motherboardoch vacsinou v skupinach po 8 kusov. Vacsinou mavaju puzdro SDIP28*, pouzivaju sa rozne typy, ktore su vsak ekvivalentne - 61256, 62256, 24257 a rozne ine. Ak najdes nieco v takomto puzdre, tak to je na 95% prave takato pamat 32768x8 bajtov. Skus si vygooglit konkretny typ alebo to odpis/odfot a daj sem.

Prinajhorsom si to kup v tom GMku, stoji to par striebornych.

:arrow_right: administrator: přiloženy externí soubory
PIC16F737-ESP-FNT-LRG.JPG

To já nerozebíral :smiley: To ještě brácha…

No nenašel jsem tam nic… :slight_smile: Tj jedno to si seženu…
Ještě bych měl dotaz když připojím teda tu paměť na Druhej a Nultej port, ještě to chcu používat jako Vývojový kit, tudíž odporovou síť s vývodem portu…

To já nerozebíral :smiley: To ještě brácha…

No nenašel jsem tam nic… :slight_smile: Tj jedno to si seženu…
Ještě bych měl dotaz když připojím teda tu paměť na Druhej a Nultej port, ještě to chcu používat jako Vývojový kit, tudíž odporovou síť s vývodem portu mám zapojit kam …

Neviem kam to mas zapojit, lebo som nejako nepobral otazku :slight_smile: netusim co je “odporova siet s vyvodom portu”

:smiley: No tak Jak je vidět už na obrázku na prvním příspěvku.
Tak na Nultým portu je před vývodem portu pro komunikaci s externí součástkou zapojená odporová síť (Několik stejných odporů zalitých v jednom pouzdře) :slight_smile: No a jde o to jestli kam tu odporovou síť mám zapojit a vývod portu pro externí komunikaci (Např. Dioda, tlačítko, motůrek… atd…) :slight_smile:

Odporová síť se zapojuje tak, jak je na schématu, tedy společný vývod na +Vcc. Brána má totiž výstup s otevřeným kolektorem, L zařídí onen tranzistor v mcu, ale H musíš vytvořit právě tou sítí.

To jistě, zapojuje se tak, ale tam neni ještě k tomu navíc vnější paměť např. ta 62256, no a mě jde o to jak se to zapojí s tou pamětí tam :slight_smile:

To nechápu. Odkaz na připojení paměti ti poslal jaromír, prostě jen navíc přidáš paralelně tu odporovou síť.

Ježiš diť já jsu takovej vůůůl… Vidíš :smiley::smiley: jooo už to vidím :smiley: :slight_smile:

:arrow_right: administrator: příspěvek byl upraven
Předchozí příspěvky se necitují.

Já bych osobně za větší vzácnost považoval tu desku s 80188, než s 8080 :smiley: Tý je větší škoda, že je polorozebraná.

Ještě, potřeboval bych poradit jestli někdo nevíte kam patří tento čip…?

------MOS-----
----6526-R4—
------2383-----

Všude jsem hledal typ 6526-R4 ale nikde jsem nenašel nic…
Tak nvm co to je jestli RAM, uC. EPROM to nebude to vím…

Já za to nemůžu :smiley: Tak jako určitě by se nějak dala ještě ta deska nějak dodělat to původního stavu :smiley:

6526 firmy Mos Technology je tzv. CIA (complex interface adapter). Je to periferní obvod původně určený pro mikroprocesory typu 6502. Obsahuje paralelní a sériové porty a timer. Docela vzácnost.

Více info zde: en.wikipedia.org/wiki/MOS_Technology_CIA