Způsoby připojení relé k portům Microchip PIC mikropočítače

Ahoj, prosim o radu. Kdyz chci spinat rele, pouziju toto zapojeni (viz prilolha). Nerad bych znicil vyvody na PICu a tak se ptam, jake odpory a spinaci tranzistory mam pouzit ? Celkem budu spinat 5 rele (kazde rele je pipojene na samostatny pin PICu). Nejsem si v tom az tak jisty protoze nekde sem cetl ze max.zatizeni (soucet vsech vyvodu) muze byt max. 100mA ?

:arrow_right: administrator: přesunuto z “Microchip”

:arrow_right: administrator: přejmenováno z “PIC - sepnuti rele”
pic_5rele.jpg

Maximální proud z vývodů je 25mA. Rezistory v bázi tranzistorů použij 4k7.
Ke každé cívce relé dej ochranou diodu proti špičkám při vypnutí.

Diky za info.

Na spínání více relé používám IO řady ULN.
Zde by vyhověl např. ULN2003A
Je to jednodušší, lacinější a i s ochranou.

Dávám ještě rezistor 10k před bázový rezistor. rezistor je tak připojen mezi pin a zem a zamezuje nahodilé sepnutí relé při startu mikrokontroléru.

Přesně tak.

Nebo můžeš použít MOSFET tranzistory (např. N-MOSFET BS170) a nebudeš muset mít rezistory na portu. Také nebude nutné přemýšlet nad zatížením portů. Pak je ale již nutnost připojit rezistor na gate a zem, protože jinak budou relé při startu vždy přecvakávat (za předpokladu, že nejsou standardně sepnutá).

Pokud použiji AT89C51, port 1-3, jaké bych asi měl dát mezi gate a gnd odpory - tipnul bych tak 1 - 2Mohm? Nemám s tím zkušenost

Já dávám 10k a v pohodě.

To by asi nešlo, maximální zatížení portu AT89C51 v H je 10 - 60uA.

Už nesedí téma.
x51 mají porty s otevřeným kolektorem, je tedy třeba použít takové spínače, které jsou při H rozepnuté[1] (kvůli startu mcu) a na portu mít pullupy.
Pokud není třeba start mcu (a cvaknutí relé) řešit, bude pull-up dostatečně malý, aby splnil proudové a napěťové požadavky spínače s tím, že proud při L nesmí překročit dovolený proud pinu brány v L.

Např. požadavek ULN2803 (nesplňuje [1]) pro sepnutý výstup je Vin > 3.5V
Při Vin=3.85V je Iinmax 1.35mA => Rpullupmax = (5-3.85)/1.35e-3 = 851Ohm (=>820 Ohm)
To znamená že při L bude pinem protékat I = 5/820 = 6mA, což by mělo být OK.