LM317 jako proudový omezovač - nízký proud nakrátko

Zdravím, potřeboval bych poradit se zapojením LM317 v proudovém režimu-LM317 a jeden rezistor, kterým se nastavuje Ivýst.
Mám problém s ze zapojením v tom případě když výstup zkratuji a přitom mám nastavený Ivýst na 1A. Problém bude asi v tom, že zkratový proud teče přes svorku ADJ a LM317 se chrání proti přetížení.
Neuměl by někdo poradit?
díky

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "LM317 proudový omezovač"

Hoď sem schéma. Pokud bys použil to, co je tady na koci: en.wikipedia.org/wiki/Current_source tak by to mělo chodit správně, ale je tam větší ztráta na odporu.
Používáš-li zapojení, které si myslím, je problém v tom, že minimální výstupní napětí lm317 je 1.25V a na snímacím odporu máš ztrátu pouze asi 0.7V. Rozdíl těchto napětí se tam tedy regulátor snaží natlačit proudem, který dovoluje jeho interní proudové omezení a výkonová pojistka(pokud ji má). Regulátor ti tedy patrně chodí až do výstupního napětí asi 0.6V a s jeho dalším snižováním pak jde proud nahoru. Je to ten problém?
Řešením by pak bylo pouze zapojení jako na wiki, jiný regulátor nebo přítomnost záporného napětí asi -1V. Samotná modifikace zapojení s tranzistorem by totiž neměla smysl (ztráta na snímacím odporu by se proti zapojení bez něj nezmenšila).

jj je to ten poslední obrázek na wiki, myslel jsem ještě použít další rezistor na výstup, ale to by pak snižovalo napětí na zátěži.