Elektromagnetická bistabilní relé-je možné spínat tlačítkem?

Ahoj,
zajímalo by mne, je možné sepnout a rozepnout elmag. bistabilní relátko pomocí klasického mechanického tlačítka?

Potřebuji v jednom zapojení použít relátko se dvěma přepínacími kontakty a na panelu mám osazena klasická tlačítka a již tam nemohu přidělat páčkový spínač. Zjistil jsem, že existují tzv. bi-stabilní relé, která se spínají a pak zase rozpínají přivedením impulzu. Říkám si ale, jak to bude fungovat s klasickým tlačítkem, protože klasické tlačítko přivede po stisknutí díky zákmitům kontaktů hned několik impulzů. Nerad bych, aby po stisku tlačítka relé několik seplo a zase rozeplo.

Děkuji vám.
Honza
tlacitko-na-panelu.jpg
elektromagneticke-bistabilni-rele-rsm850b-2co-12volt.jpg
elektromagneticke-bistabilni-rele-rsm850b.pdf (241 KB)

problem vidim v tom ze to ma len jedno vynutie… ovladat to chces 2 tlacidlami. Ak mas k dispozicii symetricek napajanie tak nieje problem zapojid dve tlacidla… a ovadas to ziadne zakmity tomu nebudu vadit.
Problem bude ked to budes chciet ovladat jednym tacidlom , pripadne ked nemas symetricke napajanie…budes misiet rocha porozmyslat…

Děkuji ti Atlane za rychlou odpověď. Dvě tlačítka by byly, symetrické napájení ale nemám. Mám teda smůlu a to relátko tak nemohu použít?

tak bud vyrobit meničom isl 7660 ? zaporne napetie asi najjednoduchsia moznost

Bez nějaké elektroniky to nepůjde. Potřebuješ na relé přivést napětí jednou v jedné polaritě, podruhé v opačné. Dá se to vyřešit tak, že relé zapojíš do diagonály 4-tranzistorového můstku a budeš vždy jedním tlačítkem přes odpor spojovat báze “dolního” (NPN) a “horního naproti” (PNP) tranzistoru. Nějaké zákmity tlačítka nebudou vadit.

Takže takto to funguje… Jedna polarita přitáhne kontakt, permanentní magnet ho podrží a jiná polarita zase magnet odpudí.

Než to řešit pomocí tranzistorových můstků nebo integrovaných obvodů, tak bude jednodušší to udělat úplně jinak. Děkuji vám za rady.