Prepinani aktivni diody bez uC

Zdravím opět všechny.
Potřeboval bych z diskretních součástek postavit jednoduchý přepínač svitu aktivní diody pomoci mikrotlačítka.
Zapnu přístroj svítí první dioda, zmačknu tlačítko rozsvítí se druhá, zmáčknu tlačítko, rozsvítí se třetí, zmačknu tlačítko a rosvítí se první.
Doporučí někdo něco? Pro elektroniky je to určitě easy.

čítač + dekodér(dmx) bin->1zN. Obě součástky jsou v řadách 74HCxxx a podobných.

4017 + nejake to smetie okolo napr snad tu goathlandgardencrafts.com/circuits.html ale da sato jednoduchcsie

Podle vysledku hledani se jedna o CMOS zarizeni. Pro mne to pravdepodobobne znamena problemy s pajenim. Pry jsou citlive na statickou elektrinu.

Asi tak jako kazdej procesor :wink:. Dej mu blokování na napájení, něco menšího na tlačítko a je vyřešeno. Tedy aspoň pokud 20cm od toho nechceš spínat stykačem x kW indukční spotřebiče.

Ja vetsinou pro procesory pouzivam patice, nebo precizni patice, ktere nejdrive zapajim a potom tam vsadim procesor. Je mozne tento postup pouzit i pro vami zminene obvody?

Zkus si odpovědět sám. Pokud nevíš kterým směrem uvažovat, tak si zkus představit, jak ta patice pozná, že do ní zastrkáváš procesor, nebo něco jiného. Do svých úvah zahrň též to, že procesor rozhodně nemůže mít bipolární tranzistory, ale MOS. Takže, když to jde pro procesor …

Pokud umíš aspoň trochu pájet tak to připájej rovnou, pokud se bojíš, nebo očekáváš, že integráč v zapojení spálíš tak tam dej patici ať se to líp vyměňuje. Mimochodem přesně to co chceš je třeba HCF4022. Má už 8 dekódovaných výstupů a když mu zadrátuješ reset, tak se to dá zmenšit třeba na 4 výstupy.

Diky za tip, ale todleto se da koupit kde?
Uvazuji o kombinaci 4040 a 4028.

najdi si na netu co to je zač, já mám dva (HCF4022BE od ST a MC14022BCP od Microchipu). Nepředpokládám, že by to byla nějaká exotika, protože jsem to koupil v Liberci v prodejně součástek a pán normálně šáhnul do přihrádky.

Tomu integráču je úplně jedno jestli ho pájíš mikropájkou nebo trafopájkou. To je prostě mýtus z dob dávno minulých.