Jak probíhá komunikace s SHT11? Nuance od klasického I2C

Ahoj mate nekdo zkusenost s teplotnim a vlhkostnim cidlem SHT11 ?? Da se pripojit rovnou na I2C ?? Pisou ze to ma nejake niance od I2C.Jak pro bihá komunikace??Poslu prikaz a obratem dostanu odpoved s namerenou hodnotou??

:arrow_right: administrator: přesunuto z "Elektronika s mikrokontroléry, procesory"

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "komunikace s SHT11"

Tak sem nasel pekny stranky hw.cz/Teorie-a-praxe/Konstrukce/ART38-Vlhkomer-a-teplomer-bez-kalibrace.html
Uz mi to je jasneni,ale nechapu v tech obsluznejch rutinach ten signal ACK :frowning:

Uz mi to je jasny muzete to smazat,sorac za vopruz…

ACK je potvrzení. Když klokáš senzoru nějaký data, řídíš datový vodič ty. Po 8 bitech, které jsi poslal uvolníš datový pin a vytvoříš další hodinový pulz. V něm ti senzor potvrdí příjem dat tím, že datovou linku stáhne k zemi. Na další hodinový pulz ji opět uvolní a řízení přebíráš zase ty s procesorem.

Jj diky.
Puvodne sem chtel pouzit nejaky linearni analogovy senzor vlhkosti, koukal sem ze je o neco drazsi.Ale zas mi to pride jednodusi, pac napeti je primo umerny relativni vlhkosti.staci na to trojclenka a par udaju od vyrobce, nevim co by se tam melo kalibrovat…
Ale asi pudu do SHT11 pac tam je teplomer kterej potrebuju a je to levnejsi.

SHT10 je najlacnejsi z tohto radu SHT1x. SHT15 je najdrahsi.
Su to velmi dobre senzory a som s nimi velmi spokojny.
Ak potrebujes merat iba teplotu tk potom 18B20.

Ak nevies co je treba kalibrovat na analogovych senzoroch, tak si to vyskusaj :slight_smile: Obzvlast na senzoroch teploty je to celkom sranda. Uplne najhorsie kaliborvatelny typ senzora ktory poznam. Pri kalibrovani takych 20 zariadeni na stole som zistil, ze mam na stole na vzdialenosti 50cm rozdiel i 1.5-2°C. Podotykam, ze v uzavretej miestnosti bez prievanu.

Aha, no psali k analogovymu linearnimu cidlu vlhkosti.Napeti pri 0% a napeti pri 100% tak sem si rikal ze pak z toho jednoduse vse vypocitam.
Kdezto u SHT1x sou este vselijaky prepocty s realnejma cislama,to sem este ani neresil extra.
Jaky snesou prostredi SHT1x ??Chci to dat do klima boxu ve kterym bude porad asi dost vlhko, ale to by vlhkostnimu cidlu vadit nemelo,nebo jo?

Ohledně výpočtů s reálnýma číslama pro přepočet hodnoty ze senzoru si projdi toto: https://forum.mcontrollers.com/t/konverze-vystupu-cidla-sht71-vypocet-relativni-vlhkosti/1568/1
Je to sice x51 vlákno, ale princip je úplně stejnej.

Ok diky projdu,ono v datasheetu maj ty vypocty taky napsany,nekde na netu sem vydel i upravu zjednoduseni pro cely cisla…