Překlad anglické literatury Microchip

SZ jsem dostal.

V příloze máš PDF, které by možná stálo za překlad. Je to návod na ASM pro 18F řadu. Možná by to stálo stalo za překlad, ale to už nechám na ostatních, kteří “jedou” v ASM. Je to je návrch.

Kdyby něco takového michrochip vydal pro 24F a dsPIC, tak bych to velice uvítal, protože tam je ASM úplně o něčem jiném. :smiley:
Assembler.pdf (184 KB)

Určitě to není problém přeložit a bude-li zájem, tak to udělám. Pokud to není tajné, můžeš uveřejnit zdroj, odkud jsi to vyškubl? Je to docela zajímavě udělaná publikace.

Kdysi jsem to našel na dnes již neexistujícím foru.

zajem je :slight_smile:

Našel jsem tohle: Microcontrollers: From assembly language to C using PIC24 family

a taky tohle: dsPIC getting started

:arrow_right: administrator: přiloženy externí soubory
dsPIC_Getting_Started.pdf (1.06 MB)

Oboje je pro C, teda aspon mi to tak připadá. To dsPIC teda určitě. Prohlídní si pořádně to PDF pro 18F.

Já jsem ty odkazy zvěžně prohlídl a asi jsem si C nevšiml. Nicméně na CD co jsem dostal k PIC kit 3 jsem našel několik zajímavých PDF. Motá se to jen a jen kolem PIC24 a dsPIC.

PepinoCz: To poslední pdf si přímo říká o přeložení.

Mírmě mimo mísu: Dá se koupit originál anglickej datasheet k nějakýmu PIC v tištené podobě? Když si to nechám vytisknout a hodit do vazby, tak za to dám balík.
C30_Users_Guide_51284h.pdf (2.53 MB)
16Bit_Language_Tool_Libraries_51456e.pdf (2.69 MB)
Asm30_Link_Util_51317h.pdf (1.93 MB)

To Billy Bob Bean:
Ke Tvým příspěvkům

  • publikace, které mám tak nějak na mysli jsou asi tyto dvě. “Advanced PIC Microcontroller Projects in C (From USB to RTOS with the PIC18F Series)” od Dogana Ibrahima a “PIC microcontrollers and embedded systems (Using assembly and C for PIC18)” od Muhammada Ali Mazidi, Rolina D. McKinlaye, Dannyho Causey. Co se týká objemu, první má asi 560 stran, ta druhá přes osm set. Trochu mi vadí, že první je především jen céčko, orientované k Mikroelektronice. Ta druhá je myslím univerzálnější, protože bere assembler i C, ale rozsah mě trochu děsí, když ta kniha je myslím opravdu pěkná a pro všechny.
  • ke Tvé orientaci bych rád řekl, že dsPIC ano, ale teď bych udělal něco pro širší veřejnost. V další etapě dsPIC a PIC24F, které mají dost společného. Ty PDF, které jsi dal na fórum jsou zajímavé, před chvilkou jsem si je prošel.

PepinoCz: Pokud tě děsí rozsah, tak bych začal pro začátek něčím menším, třeba tím co poslal Honza nebo to ode mě :smiley: .

Ať uděláš co uděláš a dotáhneš to do konečného prodeje, tak to bude VELKÝM přínosem. Když se třeba podíváš u Bena do sekce pic, tak je tam několik archivních kousků o ještě archivnjších jedničipech. Vyjímkou jsou Moderní učebnice programování od Hrbáčka, to jsou celkem nový knížky.

Moje angličtina zas tak dobrá není abych mohl vzít celou tu knižku a přelouskat to. I když aspoň bych se mohl snažit. :smiley:

Už se stalo, začal jsem pracovat na Honzově příspěvku. Je toho už asi pětina přeložená. Škoda, že Honza3 nemá celou publikaci. Doufám, že bude zájem i o ten střípek. O tom rozsahu jsem se zmínil jen v legraci. Mě ta práce celkem baví. Spíš je to o času, který tomu mohu věnovat a nechci, aby to trvalo léta. Na druhou stranu chci mít tu práci perfektní s minimem (raději snad s žádnými) chyb. Je to předsi jen exaktní věda.

Kniha ze které je ustřižená kapitola od honzy se jmenuje “PIC microcontroller: an introduction to software and hardware interfacing”
Kniha se dá v pdf stáhnout zde: odkaz naleznete na fóru dostupném pouze přihlášeným uživatelům

Doufám, že to je ono. Teprv to stahuju a budu to mít za půl hoďky. Kdyžtak to hodím na inteligentnější server.
Na amazonu za to chtějí $121 :smiling_imp:

EDIT: Aha, ta kniha má cca 750 stran, to lecos vysvětlije proč stojí $121

EDIT2: Upload na edisk:
odkaz naleznete na fóru dostupném pouze přihlášeným uživatelům
Je to bez hesla.

:arrow_right: administrator: příspěvek byl upraven
Odebral jsem odkazy.

…a zvlášť od PICů.No já to vidím tak, že na dost aplikací bohatě stačí 16tková řada, ale tím 18tkovou nezavrhuji. On je tu ještě jeden problém a tím je distributor těchto součástek. Kouknu-li např. do GM, 18tková řada nic…jasně, jsou tu různé zás.služby, ale mnohdy se musí objednat více kusů a i to poštovné je mnohdy slušně vysoké. Jinak céčko jde samozřejmě i na 16tnáctkovou řadu úplně v pohodě, no je jasný,že na velký aplikace je zapotřebí vyšší výkon i paměť. Taky občas narazím v literatuře na chyby, který pak člověk dlouho hledá, protože se na tu knihu spoléhá. Tak jak tak, vždy je důležitý mít nejnovější datasheet po ruce.Aby to ale nevyznělo proti, v každém případě by to chtělo např. literaturu ohledně céčka a piců. Je tu sice kniha “C pro mikrokontroléry”,ta je však zaměřena na AVRka,no záladní věci samozřejmě platí i pro PIC. Jinou věcí je fakt, že vývojové prostředí pro céčko má v plné verzi asi málokdo,ty free jsou omezeny velikostí kódu (já používám HI-TECH, to je super) a tak je to celé trochu o něčem jiném.

Sice nejsem fanda nelegálního software, pokud se ale neprogramuje profesionálně (za peníze), tak nevidím důvod proč si tu plnou verzi neobstarat zadarmo (však víte, co myslím). Když to zvládnou tací staří psi jako jsem já, tak to určitě zvládnou i všichni mladí čtenáři zde.

Velice fandím překladu kníhy, bude to výborný počin. Za sebe a mého kolegu hlasuji pro 16-bitové Microchip mikrokontroléry :stuck_out_tongue:. Cenově si myslím, že to záleží také na ceně originálu. Pokud originál stojí $60, tak si myslím, že 1500 Kč bude naprosto přijatelné.

to picc: nevím jak je na tom HI-TECH, ale kompilery přímo od Microchipu určitě NEJSOU omezeny velikostí kódu ani v LITE verzi. Jiná věc je, že C kompiler pro rodinu 16F Microchip nemá, ale od 18F není problém.

Co se týče poštovného, tak vyšší řády jsou vždy finančně výhodnější v poměru cena/výkon . . . a řekl bych, že nejlevnější 18F nebo 24F jsou za stejnou cenu jako průměrný 16F, který je ovšem v porovnání výkonu a vybavení o několik “pater” níže.

Toto je překlad části předmluvy “PIC microcontroller: An introduction to software and hardware interfacing”. (Díky Billy Bob Beanovi)

V posledních pár letech se stále více a více univerzit a vysokých škol začalo zajímat a vyučovat mikroprocesory PIC® od Microchipu. Microchip navrhuje a vyrábí několik rodin 8-bitových mikrokontrolérů. Mezi nimi jsou PIC16 a PIC18 dvě nejdůležitější rodiny. Rodina PIC18 byla posledním vývojovým stupněm a má několik výhod oproti mikrokontrolérům rodiny PIC16:

  1. Rodina PIC18 podporuje mnohem větší programovou paměť. PIC18 podporuje 2 MB paměťového prostoru pro program, zatímco PIC16 podporují pouze 8 kB programové paměti.
  2. PIC18 podporují externí programovou paměť. PIC16 tuto nepodporují.
  3. PIC18 má mnohem větší integrovanou datovou paměť pro podporu aplikací.
  4. PIC18 poskytuje přístup k minimalizaci režie přepínání bank datové paměti.
  5. PIC18 poskytuje více instrukcí, které někdy dělá programování v assembleru trochu jednodušší.
  6. PIC18 podporuje více periferních funkcí než PIC16.
  7. Prvky rodiny PIC18 mohou běžet na vyšších hodinových rychlostech a dosáhnout lepšího výkonu.
    Rodina PIC18 poskytuje širokou škálu počtu pinů od několika jako 18 pinů až do 80 pinů v době psaní tohoto článku (publikace vydána v roce 2005 - poznámka překladatele). Kromě běžných paralelních V/V portů, PIC18 poskytují široké spektrum periferních funkcí pro uspokojení potřeb různých aplikací:
    1. Vícenásobná sériová rozhraní. PIC18 rodina podporuje průmyslový standard sériových rozhraní, včetně USART, SPI, I2C a CAN sběrnice. SPI a I2C umožňují PIC18 mikrokontroléru spolupracovat s mnoha periferními zařízeními se sériovým rozhraním, jako jsou LED a LCD řadiče, A/D a D/A převodníky, hodiny reálného času, SRAM, EEPROM a PLL závěsy. Sběrnice CAN má široké využití v automobilovém průmyslu a průmyslové automatizaci a řízení.
    2. Sofistikovaný časovací systém. PIC18 MCU může poskytnout zachytávání vstupů, porovnání výstupu, pulsní šířkovou modulaci (PWM), přerušení v reálném času a funkce watchdog. Někteří členové rodiny PIC18 mají PWM moduly s rozšířenou podporou aplikací s motory.
    3. A/D převodník. PIC18 poskytují A/D převodník s desetibitovým rozlišením.
    4. Schopnost programování uvnitř systému. Většina členů PIC18 poskytují on-chip flash paměť programu a umožňují aktualizaci softwaru v systému.
    5. Schopnost ladění uvnitř obvodu. PIC18 mají vestavěn režim ladění na pozadí (ICD) a poskytují ICD rozhraní, které umožňují implementovat levný obvodový ladicí program.
      Tyto funkce se zdají být nejvíce požadované koncovým uživatelem. S těmito vlastnostmi, je MCU PIC18 velmi vhodný pro ty, kteří se chtějí dozvědět o rozhraních a programování moderních mikrokontrolérů.

Můj osobní názor směrem ke kolegovi PICC. Vývoj HW i SW jde velmi dopředu. Nevím, zda pamatuješ 8088 a 8086, já na nich začínal a kde jsme dnes? U jednočipů je to obdobné. Až si budeš chtít hrát s obrazem a zvukem, nebude Ti výpočetní výkon PIC16 stačit. V Dublinu jsme nedávno dělali aplikaci v optice na řadě PIC32MX a bylo to tak tak. Programování PIC18 je díky širšímu souboru instrukcí jednodušší. Ceny švábů jsou srovnatelné s PIC16 (i lepší), výkon větší, proč tedy nevybírat z této řady? Věřím, že blikání ledkou na jednom pinu amatérovi nevystačí na dlouho, přestože takto jistě většina lidí začíná. Máš pravdu, že PIC18 jsou malinko hůře dostupné, ale pokud nikdo nebude tlačit na dodavatele, tak nikdy nebude fungovat zásobování dobře, protože kvůli jednomu švábu nikdo letadlo na Taiwan nepošle a držet skladem zásoby, které nikdo nechce, je také nevýhodné (omlouvám se za nadsázku). Určitě ale doporučuji PIC18 už jen proto, že přeskok na PIC24 a PIC32 je jednodušší.
Jinak pro informaci, překlad assembleru by příští týden mohl být hotový, pokud mě zaměstnavatel opět nepovolá do IR. Kdo bude mít zájem, ozvěte se na SZ. Nerad bych zneužíval tento prostor daný adminem.

Jestli chceš, tak založ další téma.

PepinoCz:
Já třeba preferuji knihy v elektronické podobě než tištěný výtisk, například v PDF, DOC kvůli možnosti zvětšení písma. Věřím že překlad knihy zabere určitý čas a znalosti a proto o ceně nebudu diskutovat, jen doufám že bude možné si ji koupit i v elektronické podobě.
Ať se dílo daří…

PepinoCZ: Celkem dobře přeložená ukázka, takto kdyby překládaly profesionální firmy.
ať se dílo daří.

Zdravím všechny příznivce PIC18, ty stávající, i ty budoucí z O’Connell Street v centru irského Dublinu. Pro vaší informaci jen toliko, že překlad assembleru pro osmnáctky od Honzy3 je dokončen, zbývá doplnit obrázky, které jsem už také vytvořil v českém jazyce a udělat korekturu textu. To zabere asi týden a pak to mohu distribuovat.

Pepino: Velice, velice dobrý.