Číslovat/počítat v technice od nuly(0) nebo od jedničky (1)?

Všichni programátoři procesorů (mikrokontrolérů, mikropočítačů) to známe. Drtivá většina číslování v datasheetu je od nuly. Máme čítač / časovač nula, máme bit č. 0 a tak dále…

Jakým způsobem řešíte číslování v technickém „reálném životě“? Když si v assembleru definujete výstupní porty pro LED diody, definujete je názvy například „led0“ nebo začínáte „led1“?

Když píšete dokumentaci, píšete do ní LED dioda č. 0 nebo začínáte LED dioda č. 1?

Názvy součástek asi číslujete od jedné, mám pravdu? Nikdy jsem totiž ve schématu neviděl R0, vždy tam je R1…

Ačkoliv se mi možná budete smát, tak toto rozdílené číslování pro mne znamená problém. Chtěl bych si vytvořit pro to systém, ale samozřejmě mi je jasné, že nemohu vše číslovat od jedné nebo od nuly.

V práci teď třeba řešíme bizarní problém, předěláváme názvy serverů v počítačové síti tak, aby existoval nový jednotný systém a ne nepořádek, jak tomu bylo dříve. Aktuálně si říkáme. Zda začneme u „server001.nase-firma.cz“ nebo u „server000.nase-firma.cz“ Právě díky tomu mě napadlo toto téma a není lepší místo k této otázce než na tomto skvělém fóru.

Děkuji,
Alois B.

Myslim, ze v Tvojej prvej vete je odpoved.

Programatori od 0 a pre vsetkych ostatnych od 1. Preto rezistor R1 a nie R0, lebo R v zasade nemusi nakupovat / osadzovat / kontrolovat programator. To sa tyka i LED, svoriek, a vsetkeho ostatneho.

Faktom vsak je, ze prvy (1. - znamena poradove cislo niecoho niekde ) bit v bajte ma oznacenie nula, druhy 1, … a osmi bit ma oznacenie 7. Tak isto je prvy bajt v komunikacnej sprave/v subore a nie nulty bajt v komunikacnej sprave/v subore.

Takze TIMER0 je jednoducho oznacenie prveho timeru v MCU. Nieco ako nalepka. Kludne by sa mohol volat TIMER-A.
Ak vsak hovorime o poradovych cislach, tak je vseobecne zauzivane cislovat od 1. Takze prva LED, druha LED, tretia LED.

V pripade servrov to mozes elegantne ocurat pismenkovym oznacovanim, ako napriklad server-A, server-B, …

Omnoho horsi je podobny problem v oznacovani napajacieho napatia. Monteri spravidla nepoznaju pojem GND. Pre nich je GND minus napatie na niecom. A to veselo pripajaju na spolocny bod, cize GND. Lebo ved aj na baterke maju +Un a -Un. Takze kludne spoja na zdroji +/-15V minus pol so stredom, teda s GND a to je uplny des. Hlavne ked im vysvetlujes, ze -Un je minus napatie oproti nejakemu zvtaznemu bodu, normalne GND, tomuto slovnemu spojeniu jednoducho bezne nerozumeju. :slight_smile: