Překlad anglické literatury Microchip

Toto téma prosím neberte na lehkou váhu. Pokud máte co říci, vyjádřete se prosím. Rád bych znovu zdůraznil, že autor má zájem překládat knihu týkající se mikrokontrolérů Microchip řady 18 a vyšší. Veškerá diskuze na jiné téma (Microchip řada 16, AVR, ARM) bude vymazána bez předchozího varování.

:arrow_right: administrator: téma bylo zařazeno mezi důležitá témata

Možná se vyjádřím špatně, ale překládat do CZ každej 18F datasheet je asi nesmysl, ale možná by stálo za úvahu udělat obecnej překlad. Většinou jsou ty registry , mám na mysli přerušení high a low, nastavení AD, I2C, SPI, UART, atd. stejně skoro stejný a na pár vyjímek, a to dle toho, co kterej z 18F řady umí jakoby navíc.
A co se týká finanční stránky, udělat jeden překlad pro jednu osobu je asi taky nesmysl, ale něco udělat, vydat to, to je asi jiná věc.

Díky za poznámku Honzo3. Myslím, že jsi do detailu nepřečetl celý příspěvek. Skutečně se nechci zabývat překladem datasheetů. O tom nepadla ani zmínka. Jedná se o literaturu, která vychází v amerických a britských vydavatelstvích, ke které mám přístup a v současné době jednám o autorských právech k překladu něk terých publikací. Některé knihy se v originálech na fóru objevili díky adminovi. Já však nechci jít pod řadu PIC18F. Zajímavá je PIC18, PIC24 a PIC32. Možná bych později řešil dsPIC33.

Pokud by někdo chtěl dát tip na konkrétní knihu, kterou by rád viděl v češtině, tak přímo Microchip na svých stránkách vede seznam knih, ze kterého je možné vybírat.

Jednání o autorských právech by za tebe mělo dělat nakladatelství.

Můj názor (pro mě dobrá až akceptovatelná cena) je zhruba 200,- až 400,- Kč, dle rozsahu. K provedení - pro mě akceptovatelná forma je obecné vysvětlení konkrétních věcí (jak zmínil Honza3) + nějaký příklad použití (styl podobný zde mnohdy zatracovanému D. Matouškovi by mohl být dobrý, pokud by pozbyl jisté chaotičnosti).

PepinoCz: Moc krásná myšlenka.

Já jsem ochotný dát i 800 peněz za knížku, která bude opravdu stát za to, tj něco rozumného v rozsahu 300 - 500 stran. Když bude víc hutnýho čtení, který ukáže, vysvětlí ,něco nového naučí…

Mě osobně celkem dost zajímají dsPIC. Umím jen assembler PIC16 a do C se mi vůbec nechce.
Něco takovýho, že o dsPIC nevím nic a chtěl bych se je naučit a jen čtením datasheetu mi to nepřijde tak efektivní.

O PIC16 je různých knih hromada, o vyšších řadách nic moc, pokud vlastně něco.

Nebolo by lepsie preslocit 18F pripadne sa jeje venovat lem okrajovo…je toc vlastne troska lepisa 16F rada. A skor sa orientovat na 24F predsa je to troska lepsia buducnos taj co sa tyka periferii…

To Honza3 : Dostal jsi ode mě SZ? Odpovídal jsem, ale nevím, zda to prošlo.

To Atlan : Nevím, jaký by byl zájem z širšího pohledu. Osmnáctky jsou myslím přístupnější z hlediska přechodu z šestnáctek. Do dvacetčtyřek bych šel hned potom. Ale právě z toho důvodu je zde toto téma, aby se to probralo.

SZ jsem dostal.

V příloze máš PDF, které by možná stálo za překlad. Je to návod na ASM pro 18F řadu. Možná by to stálo stalo za překlad, ale to už nechám na ostatních, kteří “jedou” v ASM. Je to je návrch.

Kdyby něco takového michrochip vydal pro 24F a dsPIC, tak bych to velice uvítal, protože tam je ASM úplně o něčem jiném. :smiley:
Assembler.pdf (184 KB)

Určitě to není problém přeložit a bude-li zájem, tak to udělám. Pokud to není tajné, můžeš uveřejnit zdroj, odkud jsi to vyškubl? Je to docela zajímavě udělaná publikace.

Kdysi jsem to našel na dnes již neexistujícím foru.

zajem je :slight_smile:

Našel jsem tohle: Microcontrollers: From assembly language to C using PIC24 family

a taky tohle: dsPIC getting started

:arrow_right: administrator: přiloženy externí soubory
dsPIC_Getting_Started.pdf (1.06 MB)

Oboje je pro C, teda aspon mi to tak připadá. To dsPIC teda určitě. Prohlídní si pořádně to PDF pro 18F.

Já jsem ty odkazy zvěžně prohlídl a asi jsem si C nevšiml. Nicméně na CD co jsem dostal k PIC kit 3 jsem našel několik zajímavých PDF. Motá se to jen a jen kolem PIC24 a dsPIC.

PepinoCz: To poslední pdf si přímo říká o přeložení.

Mírmě mimo mísu: Dá se koupit originál anglickej datasheet k nějakýmu PIC v tištené podobě? Když si to nechám vytisknout a hodit do vazby, tak za to dám balík.
C30_Users_Guide_51284h.pdf (2.53 MB)
16Bit_Language_Tool_Libraries_51456e.pdf (2.69 MB)
Asm30_Link_Util_51317h.pdf (1.93 MB)

To Billy Bob Bean:
Ke Tvým příspěvkům

  • publikace, které mám tak nějak na mysli jsou asi tyto dvě. “Advanced PIC Microcontroller Projects in C (From USB to RTOS with the PIC18F Series)” od Dogana Ibrahima a “PIC microcontrollers and embedded systems (Using assembly and C for PIC18)” od Muhammada Ali Mazidi, Rolina D. McKinlaye, Dannyho Causey. Co se týká objemu, první má asi 560 stran, ta druhá přes osm set. Trochu mi vadí, že první je především jen céčko, orientované k Mikroelektronice. Ta druhá je myslím univerzálnější, protože bere assembler i C, ale rozsah mě trochu děsí, když ta kniha je myslím opravdu pěkná a pro všechny.
  • ke Tvé orientaci bych rád řekl, že dsPIC ano, ale teď bych udělal něco pro širší veřejnost. V další etapě dsPIC a PIC24F, které mají dost společného. Ty PDF, které jsi dal na fórum jsou zajímavé, před chvilkou jsem si je prošel.

PepinoCz: Pokud tě děsí rozsah, tak bych začal pro začátek něčím menším, třeba tím co poslal Honza nebo to ode mě :smiley: .

Ať uděláš co uděláš a dotáhneš to do konečného prodeje, tak to bude VELKÝM přínosem. Když se třeba podíváš u Bena do sekce pic, tak je tam několik archivních kousků o ještě archivnjších jedničipech. Vyjímkou jsou Moderní učebnice programování od Hrbáčka, to jsou celkem nový knížky.

Moje angličtina zas tak dobrá není abych mohl vzít celou tu knižku a přelouskat to. I když aspoň bych se mohl snažit. :smiley:

Už se stalo, začal jsem pracovat na Honzově příspěvku. Je toho už asi pětina přeložená. Škoda, že Honza3 nemá celou publikaci. Doufám, že bude zájem i o ten střípek. O tom rozsahu jsem se zmínil jen v legraci. Mě ta práce celkem baví. Spíš je to o času, který tomu mohu věnovat a nechci, aby to trvalo léta. Na druhou stranu chci mít tu práci perfektní s minimem (raději snad s žádnými) chyb. Je to předsi jen exaktní věda.

Kniha ze které je ustřižená kapitola od honzy se jmenuje “PIC microcontroller: an introduction to software and hardware interfacing”
Kniha se dá v pdf stáhnout zde: odkaz naleznete na fóru dostupném pouze přihlášeným uživatelům

Doufám, že to je ono. Teprv to stahuju a budu to mít za půl hoďky. Kdyžtak to hodím na inteligentnější server.
Na amazonu za to chtějí $121 :smiling_imp:

EDIT: Aha, ta kniha má cca 750 stran, to lecos vysvětlije proč stojí $121

EDIT2: Upload na edisk:
odkaz naleznete na fóru dostupném pouze přihlášeným uživatelům
Je to bez hesla.

:arrow_right: administrator: příspěvek byl upraven
Odebral jsem odkazy.

…a zvlášť od PICů.No já to vidím tak, že na dost aplikací bohatě stačí 16tková řada, ale tím 18tkovou nezavrhuji. On je tu ještě jeden problém a tím je distributor těchto součástek. Kouknu-li např. do GM, 18tková řada nic…jasně, jsou tu různé zás.služby, ale mnohdy se musí objednat více kusů a i to poštovné je mnohdy slušně vysoké. Jinak céčko jde samozřejmě i na 16tnáctkovou řadu úplně v pohodě, no je jasný,že na velký aplikace je zapotřebí vyšší výkon i paměť. Taky občas narazím v literatuře na chyby, který pak člověk dlouho hledá, protože se na tu knihu spoléhá. Tak jak tak, vždy je důležitý mít nejnovější datasheet po ruce.Aby to ale nevyznělo proti, v každém případě by to chtělo např. literaturu ohledně céčka a piců. Je tu sice kniha “C pro mikrokontroléry”,ta je však zaměřena na AVRka,no záladní věci samozřejmě platí i pro PIC. Jinou věcí je fakt, že vývojové prostředí pro céčko má v plné verzi asi málokdo,ty free jsou omezeny velikostí kódu (já používám HI-TECH, to je super) a tak je to celé trochu o něčem jiném.