Problém s programátorem

Dobrý den.
Jsem zde na tomto fóru poprvé. Mám problém s programátorem, který je na adrese: pandatron.info/elektronika/prog_pic31.gif. Vybral jsem si tento programátor, protože používám notebook a tento má externí napájení a tudíž by měl fungovat. Ale nefunguje. Při programování mi to např. v programu WPicProg hlásí chybu CODE programing failure a obdobné je to i v jiných programech. Může mi někdo poradit jak přesně tento programátor zapojit nebo jestli je nějaké jiné zapojení na externí napájení. Díky moc.

:arrow_right: administrator: příspěvek byl upraven
(upravil jsem zápis odkazu)

Zkus použít software IC-prog (pro jistotu, jestli to s ním náhodou nerozjedeš).
Microchip potřebuje při programování vysokým napětím opravdu +13V, například 12V je málo.

Používám různé programátory mezi nimi je i IC-prog, ale všechny mi hlásí nějaké chyby při programování. 13V tam mám určitě. Potřeboval bych zjistit jestli vyše uvedený programátor je funkční a jak mají být spojené zemnící body na schématu. Zda všechny dohromady i s napájením nebo jak. Mně se totiž na tom vývodu 1 co jde na MCLR neobjeví 13V, ale skoro nulové. Děkuji.

Je malá pravděpodobnost, že tu bude někdo, kdo jej bude mít otestovaný…

Určitě, všechny dohromady. Pokud k tomu připojeješ externí napájení, tak GND toho externího zdroje samozřejmě musí být také připojeno na GND programátoru - jinak by nebyl uzavřený obvod.

Ve chvíli, kdy programátor programuje, tam musíš proti zemi naměřit 13V. Jinak nic nenaprogramuješ.

Dobrý den.
Opět reaguji na své problémy s tímto programátorem. Tentokrát je již problém vyřešen. Schéma je v pořádku, ale problém byl, že jsem to napájel s baterií a to i když tam bylo požadované napětí. Postavil jsem si zdroj se stabilizátory 78L05 a 78L12 (obdobné zapojení jako v programátoru DjDyk) a problém se vyřešil. Funguje to s ovládacím programem WinProg a (podle mého názoru je pro tento programátor lepší) IC-Prog.