Měření vzdálenosti k předmětu - jakou použít součástku?

Existuje nějaká součástka, která je schopna odhadnout vzdálenost k nějakému předmětu? Popřípadě nějaká která sepne při určité vzdálenosti od předmětu? Chtěl bych to napojit na PIC16F.

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "Měření vzádlenosti k předmětu"

Dulezity je na jakou vzdalenost a cena, existujou cidla vzdalenosti shop.snailinstruments.com/index.php?main_page=index&cPath=65_72&zenid=f0f50f9e05dc301960851d34955c0a70
nebo magneticky spinac gme.cz/cz/n-sa200-p630-063.html
indukcni spinace odbornecasopisy.cz/index.php?id_document=32269, ci si neco sestrojit sam na podobny zpusob

ultrazvukovy rx/tx

Chtěl bych udělat autíčko, které by projelo bludištěm. Když jsem se koukal na tyto čidla, tak mě stačí kdyby to rzozeznávalo vzdálenost třeba 2-10cm. Co jsem ale koukal, tak většina čidel musí být kolmo k desce předmětu. Existuje nějaké do 100kč s parametrama které já potřebuju?

No pokud to neni kolmo(nebo aspon trochu) nemuzes dostat odraz ze, kolem 100Kc jedine GP2Y0D8XX , nebo co da suplik
letsmakerobots.com/node/696

A jakýma stupněma je to asi omezený?

Omezený je to spíš povrchem tělesa a prostorovou charakteristikou čidla. Když to bude hrbolatý a dobře odrazivý, tak odraz dostaneš třeba i z 10°. Když to bude zrcadlo a senzor s úzkým svazkem, tak už nemusí 80° fungovat.

Aj ocne videnie prekazky je na zaklade odraz/priepustnosti. Ak sa od niecoho neodraza svetlo (a zaroven svetlo prepusta), taku prekazku jednoducho nevidis.

Ultazvuk ma vyhodu v jednoduchosti, v cene a relativne slusnej presnosti rozpoznat vzdialenost. Na kapotu auticka daj tri senzory. Jeden rovno a dva do bokov.

Budit budes vzdy iba jeden aby sa ti nepomiesali signaly z odrazov roznych snimacov. Muxovat ich budes napr po 200ms.

Tu treba upozornit, ze vysielac sa da rovnako dobre pouzit i ako prijimac. Vyrabaju sa speci RX/TX, ale aj s obycajnym vysielacom (respektive prijimacom) mam podobne skusenosti. Rovnako su robene mnohe komercne ultrazvukove dialkomery.

Urcite si sprav elektroniku tak, aby si si cez sw mohol menit vykon. Ked zacnes laborovat, pochopis preco. A urcite si na laborovanie zozen osciloskop, aby si videl tvary signalov.

Aha nejspíše použiji tento GP2Y0D810. Ten teda bude fungovat 80°-100°?
Popřípadě na kola chci použít tyto dva motory F-SRF-1230CA. Celé vozítko by mělo 3x kola z toho dva na motorech a jedno otočné pro balanc. Zatáčení bych chtěl dělat vypínáním motorů na stranách něco jako tank. Může to fungovat?

co sa uhlu vyzarovania tyka, na to bacha. Nepotebujes predsa aby auticko menilo smer ak je prekazka 10cm od jazdnej drahy. Predpokladam, ze ho este budes musiet nejako mechanicky zuzovat.

Projdi si tohle forum letsmakerobots.com/view/node/list/robot je tam hooodne napadu ze kterich se da cerpat, promysli si co by to melo umet, kolik do toho chces dat penez,jake cidlo priblizne pouzijes, at mame jasno, dobry reseni a levny je jedno cidlo + servo na otaceni -> letsmakerobots.com/start , pokud tvuj rozpocet nepresahne 100 Kc tak si udelej vlastni IR cidla , to se tu uz resilo

EDIT: ten moturek F-SRF-1230CA ma 12700ot/min , je k tomu i prevodovka ?

Neni. A to prave nevim jak fungujou motorky s převodovkou. Četl jsem už nějaké články ale jak se ovládají nějak nechápu. Mohl by mi to někdo po lopatě vysvětlit?

mas na mysly klasickej motor s prevodovkou nebo servo ?
stejnosmernej motor : privadi se stejnosmerne nepeti , zmenou polaraty se meni smer otaceni ,
servo : vlastikd.webz.cz/bastl/serva.htm

ten motorek bez prevodovky je ti k nicemu,

Tak Servo a jeho ovládání už jsem pochopil.
Jako pohon bych chtěl použít tento motor shop.snailinstruments.com/index. … 34955c0a70
Jak se tento motorek s převodovkou ovládá pomocí pic 16FXXX?

Musis pouzit nejaky Motor Driver treba neco jako vo.gme.cz/cz/index.php?page=electronic&id=552871578 , nebo si udelat dva H mustky ( H-bridge) a tim ridit ty motory