Jak naprogramovat AtTiny45? Doporučte jednoduchý programátor

Zaujal mě jeden projekt na internetu a rád bych si ho poupravil, ale je tam použit AtTiny45 a doteď jsem pracoval jen s PICy. Jde mi to to, co použít pro kompilaci programu(je v C) a na programování hexu do čipu. Potřebuju aby to bylo jednoduchý a nenáročný jak časově tak finančně. Půjde v zásadě jen o to jedno nebo jen několik naprogramování jednoho exempláře, proto si nehodlám kupovat programátory za tisíce. Zároveň to ale budu dělat na notesu který nemá LPT a COM port mám jen jako převodník z USB(popř bych mohl oprášit starý IBM který má COM ještě přímo na desce, u převodníku mi zlobilo High voltage programming protože tam těch 12V je jen tak pofidérně) Ideálně teda kdyby existovalo něco jako pár odporů a tak jeden, dva tranzistory. Jenom snad dodám že sw prosím doporučujte pro Windows.
Předem díky za konstruktivní podněty :wink:

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "Jak naprogramovat AtTiny45"

Programovací sw: Ponyprog (pan google najde), na jeho stránkách najdeš i zapojení SIprogu, jeho část (4 odpory, tranzistor a 2 ZD) můžeš použít jako programátor, je to na COM.
IDE: zdarma avr studio na webu atmelu
Překladač: GCC (jesli je to v něm napsané), pan goole ho najde pod heslem winavr

Díky, tohle jsem potřeboval vědět.

dělám si objednávku na TME, tak si procházím ty schémata SIprogu, a je tam nějakej docela drahej regulátor. Je tam důležitej? Ptám se, protože si psal že to je pár odporů…Popř, kdyby si napsal co se z toho základního schéma dá vynechat…

myslis ten stabilizator 5V, ak pouzijes externe napajanie mozes pouzit namiesto neho 7805 alebo 78l05. Ak to chces krmit s com portu PC tak namiesto neho bude stacit zenerka 1,3W + obmedzovaci odpor

No přesně ten myslim, 7805 mám doma, to je nepostradatelná věc, ale spíš sem to chtěl vedět protože v tom schematu explicitně píše ať se nemění za 7805, protože ten co tam je je extra nízkošumovej tak sem si to vysvětlil, že tam je kvůli rušení a citlivosti.

V následujícím schématu je nezbytné, aby port rozpoznal 0V jako “0” (RS232 má definované úrovně nad ±3V, ale mnoho portů to bere).
Nutná část SIprogu:

Díky moc, zrovna sem si to taky rozkresloval na tabuli a zatím to mám stejný. to napájení pořešim přes USb kde bude doufám 5V nějak čistě a pro jistotu přes 7805, nějakej kondík jako filtr a bude to.

Když dáš za 5V z USB ještě 7805. tak bude na výstupu nějakých 3-3.5V. Buď jen USB, nebo jinej zdroj(>7V) s 7805.

ok, díky za upozornění. Mám objednáno z TME, zejtra asi dojdu do města dokoupit tu drobotinu(odpory, kondíky…), až budu mít hotovo tak jsem někam hodim výsledek :slight_smile:

Tak jsem zkompiloval, postavil a nainstaloval ponyprog, když jsem ho nastavil a dal probe tak to napsalo ok, tak jsem načetl hex(load chip) a pak dal program device, ale něco je očividně špatně protože to je tak neskutečně pomalý, že slovo pomalost dostalo nový rozměr. ani ještě nedoběhla verifikace a to to je tak čtvrt hodiny, možná i víc. Tak teď nevím jestli mám hledat chybu v zapojení, nebo kde. Napadlo mě, že kde se mluví o AVR tak pořád řeší nějaké fusebity. Tak jestli se třeba něco nemusí nastavit tam(externí oscilátor pro programování nebo tak něco.) jako je u Microchipu Config Word.
Ale spíš mi to připadá, že to jednoduše nekomunikuje s čipem. BTW Piityy to schéma, pochopil jsem správně že to je první část, že za konektor musím dát ještě zbytek.(napájení a 4MHz krystal s kondíky)
Tak ještě probouzim starej notes a zkusím to na něm ten má COm přímo ne desce

To schéma je úplný. Připojí se to na mcu (jak - to najdeš v datasheetu), mcu ovšem musí mít vlastní napájení. Defaultní tovární nastavení je interní 1MHz RC oscilátor, kdybys to chtěl změnit, tak právě na to jsou fuses. Ale bacha co je “0” a co “1”, jinak si procesor nejspíš nastavíš tak, že s tebou nebude mluvit vůbec :wink:

Pomalý programování: nemáš ten COM z USB redukce? HW šlape mnohem rychleji.

Tak po připojení na HW COMport na staším notesu proběhlo všechno zdá se hladce, i s verifikací