Jaký koupit osciloskop do 10 000 Kč? Analogový / digitální?

Dobrý den,
zvažuju koupi osciloskopu, protože mi ten ze zvukové karty už nestači.

  1. Jedním kritériem je jak už je zvykem cena.
  2. dostačující kvalita pro práci s mikrokontrolerama

nevím jestli koupit starší analog kolem 2x 20MHz (aukro kolem 2000), a nebo nějaký digitál. Dost se mi líbí model od firmy Rigol 1052E. Je malej docela dobře skladnej, ovšem cena je už dost mimo moje možnosti. Zajímalo by mě jestli se vyplatí taková hračka za 10tis (nezdá se mi to 8bit vertikální rozlišení) nebo radeji koupid analog který možná bude podobný svojí kvalitou. Neni to rozlišení 8 bitů málo? Přeci jeno 256 hodnot není moc. Nebude pak sinusovka hranatá? :stuck_out_tongue:

Výhledově bych rád používal osciloskop nejen na oživování a diagnostiku signálů z MPU, ale i pro měření audio. Podle čeho se dá určit kvalita osciloskopu?

Omlouvám se za možná trochu zmatečný dotaz, možná dokonce přiblblý s elektronikou začínám… Pravej osciloskop jsem měl naposledy v ruce na střední, což už je ňákej ten pátek.

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "jaký osciloskop koupit"

stym rigolom 1052E som ja osobne velmi spokojny…preda len digital…dakaze veci co obycajny analog nie hlavne v digitalnej technike…inak ho mam ciply na 2*100Mhz. Zosil velmi nemeriam… fakt je ten ze nejake kmitanie je mozne ze tam neuvidis alebo spicky… treba si nastudovat rozdiel medzi digi a analogom… lebo az nechutne drahy digi sa priblizuje vlastnostiam analogu

Měl jsem tu čest několik týdnů pracovat s Agilent Technologies s nejnižším modelem (16 GHZ) z řady Infiniium 90000 X-Series. Ten bych ti třeba vřele doporučil. Problém ale je, že jsi nenapsal cenu.

Nejdůležitějším kritériem ve výběru je právě cena, resp. maximum. Píšeš, že Rigol za 10 500 Kč je mimo tvé možnosti. Jaká cena je tedy ve tvých možnostech?

reálně bych to viděl tak kolem 5000 Kč. Vím není to mnoho, ale zase při troše štěstí by se za to dal už koupit zachovalý analog se slušnýma parametrama. Přeci jenom dvojnásobná cena za ten rozměr asi nestojí. Za těch dalśích 5 tisíc můžu koupit horkovzdušnou stanici a další věci na pájení SMD, kterou už dlouho chci.

Zajímá mě ta výhoda digitálu. Asi největší je že si můžu naměřit data a ty třeba ukládat nebo se pletu? Co mě hlavně láká je to “pauzování nebo jak to nazvat” jak jsou na tom analogy oproti digitálům v měření neperiodických stavů. Moje představa je že bych chtěl odměřit třeba komunikaci na sběrnici. Tyhle data nějak vyexportoval trěba do souboru a pak si je už zpracuju jak budu potřebovat.

edit: jen upřesním ta cena 10500 je v tuhle chvíli celý rozpočet z letní brigády takže teoreticky by to šlo hold bych pájel ješte pár měsíců s mikropájkou a normal součástkama. Ale to je to na co se ptám. Dokáže ten digitál zaznamenávat data? Usb kabel jsem u něj viděl takže snad ano. Jinak pokud by tohle neuměl pak by se mi to asi ani nevyplatilo.

V této cenové kategorii nejsem moc dobrý rádce. Kdybys řekl, že máš 40 000, tak spolu vybereme nějaký Tektronix.

Řeknu ti to takto, jak se jednou naučíš pracovat s digitálním osciloskopem, tak analogový už nechceš ani vidět. Základní výhoda digitálního osciloskopu, která platí pro všechny, jsou kurzory. Před mnoha lety, když jsem přecházel na digitál, jsem po pár dnech přemýšlel, jak jsem to bez nich vůbec mohl vydržet :wink:.

Dívám se na tabulku odkazovaného Rigol DS1052E a co se týče parametrů, tak kromě šířky pásma vypadá slušně. Za tu cenu je ale dobrá i ta šířka pásma. Dle údajů v tabulce můžeš komunikovat s PC a ukládat data můžeš samozřejmě také (BMP, CSV…). Zda se mi, že na panelu vidím USB, takže tam dáš flash disk a máš vystaráno (doporučuji tam dát prázdný flash disk, některé osciloskopy ze záhadných důvodů poškozují ostatní data). Jak je to u zmíněného Rigol s paměťovými funkcemi, netuším, až tak moc jsem ho nestudoval.

Co se týče nákupu zmíněného Rigol DS1052E na Aukro, tak ti poradím jednu fintu. Pokud aukce skončí a osciloskop se neprodá, napiš prodávajícímu a domluv se s ním na slevě. On bude rád, že se zbaví osciloskopu a že nemusí platit Aukru a ty se k osciloskopu dostaneš levněji. V tomto případě by sis ale osciloskop měl vyzvednout osobně. Osobně si ho vyzkoušej a nezapomeň se podívat v jakém stavu má konektory (zatáhni za ně během měření) a sondy (pomačkej kabel).

díky za vyčerpávající odpověď. Promyslím to a vyberu něco. Myslím si že koupit ten digitál tak mi vydrží na dlouho, jestli ne na dožití (mě nebo přístroje :smiling_imp: ). Elektrotechnika mě dost chytla, ale přeci jenom je to pořád koníček a dokud to člověka neživý musí přemýšlet o každé koupi. Na druhou stranu smd se při troše snahy dají zapájet i tou mou SL30, ale měřit zvukovkou nelineární stavy nejde.

Neboj priebehy sa daju ukladat do internej pamete len 8 priebehov na kluc asi neobmedzene. Spustanie nabeznou zostupno hranou, s casovym odstupom, spustanie automaticke, single, normal. Dasa stym dost pohrat…skoda ze lacyny model nema log analizator. Najlepsie by bolo keby sisi to mohol u niekoho oskusat naostro…ako to funguje… Neviem naposledy som riesil dekodovaine RC6 z infra ovladaca… pekne vydno vysielany priebeh… a na druhom kanale som si posielal impulzi kde sa detekuju log prechody aby som to mohol dobre nacasovat proste parada.

přesně něco takového bych od toho čekal. Napíchnu nějaký zdroj dat a jsem schopný zaznamenat konkretní data. Říkám si že osciloskop clověk nekupuje každej den a platí pravidlo “že nejsem tak bohatej, abych si mohl dovolit koupit levné věci”. Jen ještě jsem si zkusil prohlédnout ebay.cz a novej rigol stejného tipu se dá najít v přepočtu za cca. 7500Kč. Myslíte si že je to možné? Jak u těchto mašinek probíhá záruční servis? Platí “český” záruční servis koupeného výrobku třeba v Německu? Nebo se to pak musí poslat zpet prodejci?

prosimtě jak čiplý? Jako změna FW nebo přímo výměna nějakého převodniku či IO? Kolik to případně stojí? díky

najprv si ten osciloskop uzi ako ho odprasknes firmverom…:smiley: inak za 2000 ti ho vylepsia na tejto stranke drieg.sweb.cz/rigol/ds1052e_100.html

Iked suma 2000sk na 100Mhz je zdieranie hlavne ked si pedstavim aku drobnost len treba urobit… proste len torska modifikovat firmware… i ked teoreticky zmena je minimalna…

Oživování MPU a audio jsou rozdílné věci. Pro audio je lepší analog pro MPU digitál. 8b rozlišení je běžné a stačí to, některé dražší mají i high resolution a umožní i 12b rozlišení. To by pak bylo pro audio. Digitál je pro sledování drobných nuancí slepý. Kreslí totiž vždy stejě tlustou stopu a stejně jasnou, takže příjdeš i jisté informace, které ti analog zobrazí.

Do nějakého osciloskopu za 10000Kč bych rozhodně nešel. Bude to nejspíš pěknej šmejd, nebo taky obchodník-podvodník. Podívej se na cenu u jiných prodejců. Je možné, že mají nějakou výrobní vadu, např velký šum, nebo trpí nelinearitou. Konečně 50MHz je pro dnešní MCU a digtální obvody k ničemu. Zpozdění hran, časování sběrnic na tom neuvidiš. Potřebuješ osciloskop alespoň s vzorkováním 1Gs/s, jinak ho za pár let vyhodíš.

Rigol DS1052E …dig. osciloskop, 2x 50MHz, 1GSa/S, paměť 1M

jak píše alan v parametrech čtu právě 1GSa/s

na druhej strane zacinat sa da aj na analogu… akurat ze tie lepsie zaberju vela miesta…

mezi rozhodováním se ten osciloskop prodal… kazdopádně jsem si udělal představu jaky je rozdíl mezi analogem a digitálem. Rozhodl jsem se zakoupit digitál. Dokonce se mi i tenhle typ líbí jak se něco naskytne koupím ho. Všem zůčastněným děkuji za rady!

nemáte někdo zkušenosti s tímhle tekem? cz.farnell.com/tektronix/tds2012 … dp/1840965
zajímavá cena, ale trochu mě zaráží malá paměť… (record length) zdal-li má cenu do něho investovat, nebo raději koupit již zmíněný rigol (+upgrade na range 100 MHz) za polovic a ve finále to bude to samé…

teda rigol 1052E je uz dost stary model a u toho teku vidim new…tak treba zistit …ci nema novsie lepsie creva… tu prerabku na viac MHz u rigolu si spravis sam nie ?

Starý je, ale neznamená, že nemusí být dobrý furt… u toho teka mě zaráží délka záznamu signálu record length a to 2,5 kpts… ale zase jakási lifetime warranty…
Rigol bych si samosebou “upgradnul” sám… Již jsem se pro něj rozhodl, ale narazil jsem tady na toho teka a to trochu mě to zviklalo…

2,5 kpts je v 95% naprosto dostačující. Průběhy se dají zaznamenávat do USB flash nebo posílat do PC, takže v tom bych problém neviděl. S Tekem pracuji již více než 15 let a mohu se na ně stoprocentně spolehnout. Tektronix je ve světe pojem a pokud někomu předávám výsledky měření a jsou pořízeny Tekem, nikdo o jejich relevantnosti nepochybuje. To nelze řici o Rigolu.

Mimochodem asi za týden začíná výstava Ampér a jistě je tam někdo bude vystavovat. Není nic jednodušího, než si je tam vyzkoušet, porovnat mezi sebou a poradit se s odborníky.

Upgradeovat si sám osciloskop ??? To snad nemůže nikdo myslet vážně ani vteřinu. Leda že by se spokojil s tím, že mu pak bude něco ukazovat, nikoli měřit. Ale i za to vyhazovat 10000Kč je moc.