Rozkouskovat fórum?

Přejete si rozdělit fórum?

  • Ne, chtěl bych to nechat tak, jak to je.
  • Ano, rozdělení je dobrý nápad!

0 voters

Ahoj,
potřeboval bych drobnou radu. Fórum mcontrollers.com se za těch pár let, co je na světě, pěkně rozrostlo. Na tak úzké zaměření fóra, je to pěkný výsledek. Přemýšlím o tom, že bych rozdělil základní tři fóra (Mikrokontroléry, Programátory, Elektronika).

Předběžně bych to viděl takto:

Microchip
PIC, dsPIC, PIC32
programování, software, projekty, problémy ve vašich programech

Atmel
MCS51, ARM, AVR
programování, software, projekty, problémy ve vašich programech

Jiné mikrokontroléry, procesory, hradla
Motorola, NEC, Rabbit, GAL, PAL, CPLD, FPGA

Elektronika s mikrokontroléry, procesory
vše co se týká hardware, zapojení s mikrokontroléry, procesory

Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů (toto fórum zůstane tak, jak je)

Programátory (toto fórum zůstane tak, jak je)

Mozno by bolo dobre dat konstrukcie s MCU pod danu skupinu kontrolerov, aby boli rozseparovane konstrukcie s PIC, AVR atd.

Mozno by som pre “blizku” buducnost este videl sekciu

ARM7 - procesory s tymto jadrom sa velmi udomacnuju i v amaterskych aplikaciach vzhladom na ich cenu, je pravda ze sa tazsie letuju.

Administrator navrhuje dat ARM pod Atmel, ale cenovo i funkciami sa mozu uplatnit ARM7 od Philipsu (LPC21xx) a od ST (STR71x)

Adminův návrh mě připadá celkem dobrý. Je zbytečné dělat sekce o ARM7, když tu o něm není zmínka. Však sekce se můžou kdykoliv dodělat ale dělat prázdné sekce je blbost, ne?

Ja samozrejme suhlasim, temy sa daju hocikedy pridat, ja som len reagoval na uvedenie ARM7 pod hlavicku Atmel. :slight_smile:

Martin

Takže podle tebe tam má Admin za ARM dopsat i ARM7?

Ale vobec nie.

Rodina procesorov ARM zahrna celu skalu procesorov s jadrami ARM 5,7,9,11. Asi som vseky nevymenoval, iba tie o ktorych som pocul/stretol sa s nimi.

Tieto jadra vymysleli nejaky skandinavci a ti ich predavaju velkym firmam ako Atmel, Philips (NXP), ST, atd. Tito vyrobcovia si obalia jadro vlastnymi periferiami a predavaju ich pod svojim vlastnym oznacenim. Jadro ARM vsak maju (podla cisla) rovnake.

Chcel som len upozornit, ze ak uz administrator uviedol v ponuke tematickych okruhov skratku ARM, ta sa netyka len Atmela. Preto som navrhoval ARMy vyclenit do samostatnej skupiny, aj ked ako si spravne podotkol, naco bude skupina kde nebudu prispevky? Hocikedy sa da doplnit.

Oznacenie ARM7 som uviedol ako priklad, asi najpravdepodobnejsie pouziteho jadra pre amaterske ucely s vymenovanim niektorych podla mna zaujimavych typov od inych vyrobcom ako je Atmel. Ak by som uviedol k danym typom len oznacenie ARM, mohol by sa do mna niekto obut, ze preco som nespomenul napriklad AT91SAM9, co je tiez zaujimavy procesor s jadrom ARM, aj ked ARM9. Preto, aby som sa moc nerozpisoval pri vymenovavani podla mna zaujimavych typov, spomenul som len niektore s jadrom ARM7. Ortodoxni mi prepacia, ze uzivam oznacenie procesor pre kontroler, ale zvyk je zelezna kosela. :smiley:

Nech je tam kludne len ARM, nechcel som procesory s inymi jadrami ARM diskriminovat.
:slight_smile:

Martin

Díky za objasnění :smiley: Rozepsal jsi se moc pěkně :smiley:

Děkuji za diskuzi. Pravdu máte oba :slight_smile:. Naprosto souhlasím s Martinem, že ARM si zaslouží vlastní sekci, ale přemýšlel jsem jako Alois s tím, že nemá cenu tvořit prázdné sekce. Nechal jsem si to uležet v hlavě a rozhodl jsem se, že přidám více sekci. Sice v nich zatím nebude moc příspěvků, ale věřím, že příspěvky přibudou. Navíc si ušetřím práci do budoucna s dalším rozdělováním a tříděním. Co říkáte na takovéto rozdělení:

Programování, software

Microchip
Microchip Technology Inc - PIC, dsPIC, PIC32

ARM
Jádro ARM - Motorola, Freescale, Philips, ST, Atmel

AVR
Jádro Atmel AVR - tinyAVR, megaAVR

8051
Jádro MCS 51 (x51) - Atmel, Intel, Dallas

Jiné mikrokontroléry, procesory, hradla
Motorola, NEC, Rabbit, GAL, PAL, CPLD, FPGA

Elektronika, hardware a programátory

Elektronika s mikrokontroléry, procesory
Vše co se týká hardware, periferií a zapojení s mikrokontroléry a procesory.

Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů
Běžné problémy s elektronikou, kde není použit žádný programovatelný obvod.

Programátory
a vše, co s nimi souvisí. Problémy s programátory i se softwarem k nim.

Tohle členění považuji za přijatelné, zatím bych ale nic dalšího asi nepřidával. I příliš velké škatulkování může někdy vést nepřehlednosti. Občas je jednodušší vyseparovat zajímavá a nezajímavá aktuální témata pohledem na předměty zpráv, než se proklikávat několika úrovněmi fóra.

Mnohokrát děkuji za reakci :slight_smile:.