forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Problém s PIC16F716

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Microchip
 
Michal V
Účastník
Účastník


Založen: 7.11.2007
Příspěvky: 17
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: 12 prosinec 2007, 17:10    Předmět: Problém s PIC16F716 Citovat

Pomóóc! Navrhnul a postavil jsem si měřák kapacit s PIC 16F716 a teď bych ho rád naprogramoval, ale ICD2 mi nechce zmiňovaný PIC korektně načíst a píše mi "Invalid target device id (expected=0x8D, read=0x8A)" ale pokud MPLAB přepnu do programovacího módu tak je vše v naprostém pořádku a programování i verifikace je OK. Na stránkách Microchipu je napsáno, žePIC16F716 podporuje ICD Debuging, ale v CONFIGWORD vůbec není uvedena položka kterou bych Debuging mohl aktivovat jako např u PIC16F877A. Mám něco špatně nebo jsem si vybral špatný procesor?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
jankop
moderátor
moderátor


Založen: 24.10.2007
Příspěvky: 336
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: 12 prosinec 2007, 17:24    Předmět: Citovat

Vybral sis špatný procesor. Spousta procesorů ve skutečnosti debugging implementovaný v základní verzi nemá. Potřebuješ speciální verzi např.
PIC16F716 ICD. A ta je docela drahá. Když se podíváš v MPLABu (já mám verzi 8) na Select Device, tak vpravo dole se ti objevuje nutnost použití ICE/ICD Headers. To je ten adaptér se speciální verzí ICD procesoru.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
Michal V
Účastník
Účastník


Založen: 7.11.2007
Příspěvky: 17
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: 12 prosinec 2007, 17:33    Předmět: Citovat

Sice si mě vůbec nepotěšil ba přímo ... no raději nic. Ale moc díky za upozornění vůbec jsem o téhle fintičce Microchipu nevěděl,tak si alespoň dám příště pozor. Ušetřil jsi mi spoustu času, který bych zbytečně strávil oživováním Debugingu. A měřák pro tátu asi tekhle pod stromečkem nebude Sad
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
jankop
moderátor
moderátor


Založen: 24.10.2007
Příspěvky: 336
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: 12 prosinec 2007, 17:41    Předmět: Citovat

Debuggovat sice nemůžeš, ale simulovat v MPLABu jde! Nemusí vždycky pršet....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
Michal V
Účastník
Účastník


Založen: 7.11.2007
Příspěvky: 17
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: 12 prosinec 2007, 17:53    Předmět: Citovat

To nemusí, ale když si člověk pořídí s velkým nadšením ICD2, potom ho skoro tři měsíce reklamuje a pak hned u druhé konstrukce s ním, si pořídí procesor bez debugingu tak to zamrzí. Zvlášť když to spěchá. Ale to už je teď jedno,navíc u takové prkotiny jako je orientační měření kapacity to tak nevadí. Větší problémje že nemůžu najít ani v MPLABU v7.56 ani na stránkách Microchipu upozornění u kterých procesorů Debuging je a kde ne. Já jsem si zvykl vybýrat procesory podle jejich tabulek kde jsou desítky nejdůležitějších parametrů včetně informace o ICD debuging, viz. link "http://www.microchip.com/ParamChartSearch/chart.aspx?branchID=1002&mid=10&lang=en&pageId=74"
a volba "Show All Specs" tam je uvedono jen že ICD Debug YES/NO a nic dalšího nebo to jen nevidím?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
jankop
moderátor
moderátor


Založen: 24.10.2007
Příspěvky: 336
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: 12 prosinec 2007, 18:13    Předmět: Citovat

No, oni u tohohle procesoru mají v položce Integrated ICD-Debug dokonce YES/YES, ale je to nesmysl.

Adaptér 16F716 ICD stojí cca 24eur. Ovšem s dopravou se to prodraží. K debuggingu používám z menších procesorů 16F819 a v některých případech může být dobrá 16F88.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
administrator
hlavní administrátor
hlavní administrátor


Založen: 2.1.2006
Příspěvky: 758
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: 12 prosinec 2007, 20:43    Předmět: Re: Problém s PIC16F716 Citovat

Michal V napsal:
... Navrhnul a postavil jsem si měřák kapacit s PIC 16F716 ...


Pokud bys chtěl otci rychle postavit nějaký C metr, tak se zkus kouknout sem. Jsou tam hned tři, ale asi nebudou měřit moc přesně...

_________________
Rudolf Veselý
Administrátor webu http://www.mcontrollers.com/ a fóra http://forum.mcontrollers.com/.
Pravidla fóra mcontrollers.com.

You can do everything in assembler, but no one wants to program in assembler anymore.
... Yukihiro Matsumoto

Rudolf Vesely on LinkedIn
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
Michal V
Účastník
Účastník


Založen: 7.11.2007
Příspěvky: 17
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: 18 prosinec 2007, 21:08    Předmět: Citovat

Díky za typ,ale o těch stránkách dobře vím- asi před pěti lety jsem nad těmito stránkami začínal s PIC a ikdyž se tam mnoho neděje pravidelně je navštěvuji do dnes.
S měřákem kapacity to vypadá zatím dobře asi to nakonec do vánoc stihnu (pokud mi můj zaměstnavatel nechá aspoň jeden den volna Mad ) Ale k otázce, doposud jsem pracoval asi se sedmi různými typy PIC ale nikdy jsem se nesetkal s tolika vyjímkami funkce jako v případě 16F716, je to normální i u ostatních procesorů, že jeden či dva piny nejdou nastavit jako plnohodnotné výstupy, ale jen jako výstup s otevřeným kolektorem. Nebo že použití jednoho pinu jako analogového vstupu zruší možnost použití dalšího pinu jako digitálního výstupu? Nějak mi to nejde na rozum, přeci nemůžu vybírat procerory tak že budu do detailů studovat jejich datascheety jestli tam náhodou použití něčeho nevypne něco úplně jiného?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
jankop
moderátor
moderátor


Založen: 24.10.2007
Příspěvky: 336
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: 19 prosinec 2007, 9:26    Předmět: Citovat

Michal V napsal:
je to normální i u ostatních procesorů, že jeden či dva piny nejdou nastavit jako plnohodnotné výstupy, ale jen jako výstup s otevřeným kolektorem. Nebo že použití jednoho pinu jako analogového vstupu zruší možnost použití dalšího pinu jako digitálního výstupu?

Otevřený kolektor je vcelku častá věc, ovšem obvykle jde analog a digital I/O nastavit naprosto nezávisle. O které piny konkrétně jde?

----
Už jsem se na to podíval a je mi to jasné. Existuje řešení. Když nastavíš TRISA "analogového" pinu jako Output, tak jako výstup fungovat bude. Platí však jedno omezení - nemužeš vnitřně přečíst jeho stav. Bude se zevnitř jevit jako hodnota nula. A s tím souvisí problém, že při jakékoliv operaci s PORTA s vyjímkou čtení a pak nastavení tohoto konkrétního bitu, se tento výstup vynuluje. To platí i pro BSF. Ale dá se to vcelku rozumně v programu vyřešit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
administrator
hlavní administrátor
hlavní administrátor


Založen: 2.1.2006
Příspěvky: 758
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: 20 prosinec 2007, 18:51    Předmět: Citovat

Michal V napsal:
... přeci nemůžu vybírat procerory tak že budu do detailů studovat jejich datascheety jestli tam náhodou použití něčeho nevypne něco úplně jiného?


Spousta programátorů mikrokontroléry nevybírá a používá opakovaně několik v různých velikostech. Není to zase až tak velká chyba. Mnohdy by stačil mnohem hloupější mikrokontrolér, ale proč nepoužít svůj oblíbený, když je jen o 5 Kč dražší Smile?

_________________
Rudolf Veselý
Administrátor webu http://www.mcontrollers.com/ a fóra http://forum.mcontrollers.com/.
Pravidla fóra mcontrollers.com.

You can do everything in assembler, but no one wants to program in assembler anymore.
... Yukihiro Matsumoto

Rudolf Vesely on LinkedIn
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
František
Anonymní





PříspěvekZaslal: 20 prosinec 2007, 23:19    Předmět: Citovat

administrator napsal:
několik v různých velikostech


A jakými PICkama bys admine vyplnil řadu 16F?
Návrat nahoru
 

 
administrator
hlavní administrátor
hlavní administrátor


Založen: 2.1.2006
Příspěvky: 758
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: 20 prosinec 2007, 23:27    Předmět: Citovat

Pokud mi povolíš i 12F, tak by to vypadalo takto:

DIP8 - 12F675
DIP18 - 16F628A
DIP28 - 16F876A
DIP40 - 16F877A

_________________
Rudolf Veselý
Administrátor webu http://www.mcontrollers.com/ a fóra http://forum.mcontrollers.com/.
Pravidla fóra mcontrollers.com.

You can do everything in assembler, but no one wants to program in assembler anymore.
... Yukihiro Matsumoto

Rudolf Vesely on LinkedIn
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
jankop
moderátor
moderátor


Založen: 24.10.2007
Příspěvky: 336
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: 21 prosinec 2007, 10:55    Předmět: Citovat

Dovolím si doplnit:
16F628A (50Kč) je určitě dobrá volba v případě, kdy nepotřebuji analogový převodník, respektive si vystačím s analogovým komparátorem. Má ale ještě pro mne jednu zásadní chybu. Nemá In-Circuit Debugger. Už jsem se zmiňoval. Abych mohl využít možnosti ICD2 a debugging bez drahých speciálních obvodů, tak používám 16F819 (70Kč), ten má SSP a nebo dražší 16F88 (100Kč) s UARTEm. Oba dva tyto procesory jdou na rozdíl od 16F628A debuggovat přímo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

 
Michal V
Účastník
Účastník


Založen: 7.11.2007
Příspěvky: 17
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: 21 prosinec 2007, 13:10    Předmět: Citovat

Já už jsem také vyléčen z podobného experimentování a s výčtem doporučených PIC po korekci vřele souhlasím, všechny mám odzkoušené a téměř absolutní spokojenost.

Netroufnul by si někdo na podobný výčet v ředě 18F ? Jak je to u této řady s Debugingem? Tzn. podporují ho všechny obvody nebo zase jen některé a u ostatních pouze extra exoti? A je mezi vámi někdo kdo s 18F řadou dělá? Pomalu,ale jistě chystám přechod na tuto řadu a současně přechod z asembleru na C takže budu určitě potřebovat nějakou tu radu a pomoc v začátcích.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
administrator
hlavní administrátor
hlavní administrátor


Založen: 2.1.2006
Příspěvky: 758
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: 21 prosinec 2007, 18:44    Předmět: Citovat

Rodina 18F by se dala rozdělit na 18Fxxx a na novější 18Fxxx0.

Jak je to s debuggingem nevím. Předpokládám, že to bude lepší - přece jenom je řada 18 mnohem modernější.

Větší brouky bych napsal asi takto:

DIP28 - 18F252(0)
DIP40 - 18F452(0)

_________________
Rudolf Veselý
Administrátor webu http://www.mcontrollers.com/ a fóra http://forum.mcontrollers.com/.
Pravidla fóra mcontrollers.com.

You can do everything in assembler, but no one wants to program in assembler anymore.
... Yukihiro Matsumoto

Rudolf Vesely on LinkedIn
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Microchip Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
 
Strana 1 z 1
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)