druhý šlehnutý AT89C51

před chvilkou jsem šlehnul druhý AT89C51. Byl naprogramovaný, zapojený, ale nic nedělal. Nechápu, jak s takovým nevinným zapojením - minimální zapojení s napájením 5V a s ledkou na Portu P1.0 přes tranzistor může shořet. Dokáže mi to někdo vysvětlit ? To nechápu. To, že nefunguje bych ještě skousnul, ale že se po chvíli šlehne už ne.

Jak se dívám, můj zážitek je v mnohém podobný tady kolegovi, co píše pod předmětem “Reklamacia”. Taky kontaktní pole, taky šlehnuto až po chvíli, následné chování při čtení stejné. Nedělá tam nějakou paseku to kontaktní pole ??

Jedná se o tento příspěvek.

Když vyvíjím nějakou novou a jednodušší aplikaci, tak vždy začínám se zapojením na kontaktním poli a s moduly, které jsem si v minulosti vyrobil k usnadnění vývoje. Je to nejlepší řešení, protože pokud udělá člověk chybu v zapojení, tak pak nemusí dělat změny v návrhu plošného spoje.

Musím říci, že jsem na kontaktních polích navrhnul spoustu zapojení a nepamatuji si, že bych někdy odpálil mikropočítač. Měl jsem i projekty, kdy jsem musel mít několik největších polí vzájemně propojených a na všech pracovalo mnoho digitálních obvodů a vždy v pohodě. Nejčastější chyba byla rušení, vytažený vodič, vodič zapojený “vedle” nebo nějaký pin kontaktního pole, který toho měl již hodně za sebou a nebyl spolehlivý.

Nemohla chyba vzniknout v něčem jiném? Před týdnem jsem odpálíl displej a mikropočítač tím, že jsem koupil vadný stabilizátor 7805. Myslel jsem, že se takovéto věci, jako koupit vadný stabilizátor, v dnešní době nemohou stát, ale je vidět, že to jde. Stabilizátor nestabilizoval, ale pouze snižoval napětí o 2 V, takže připojením 15 V mi pustil do displeje a mikropočítače 13 V.

zkouseli ste pri bastleni pouzivat nejaka opatreni zabranujici ESD?

Neznám AT89C5, ale moje zkušenost říká, čím větší záhada, tím větší pitomost je příčinou. Na kontaktním poli chodí bez problémů procesory na 20MHz. Řekl bych, že prostě někde děláš fatální chybu. Já jsem třeba kdysi nepoužité piny procesory nastavil jako vstupní a říkal jsem si, ža tak bude celé zapojení otužilejší třeba proti zkratu. Vstupy jsem řádně neošetřil. A pak, přestože tyto vstupy nebyly využity programem, tak jsem zjistil, že stačilo projít se kolem a procesor řešil najednou něco naprosto jiného než měl. Odebíral třeba také enormní proud. Prostě nedefinované úrovně dovedou opravdová kouzla. Od té doby nepoužité piny orientuji jako výstupní a nemám problém. Nedávno jsem dlouho analyzoval kamarádův problém s nefunkčním softwarem, až mi s rozpaky zavolal, že měl zkrat mezi piny na plošném spoji. I jeden tranzistor s LED se dá zapojit špatně.

K tomu ESD. Můžeš zkusit třeba: “Slečno, rád Vám ukáži svůj nový procesor, ale s ohledem na ESD musím nejprve prověřit materiál vašeho spodního prádla.” :smiley:

:smiley: :smiley: :smiley:
a pak že programátoři nemají smysl pro humor

Dodatek pro neangličtináře:
ESD - Electro Static Discharge - elektrostatický výboj