Pity napsal:
Ten odpor 100k je na vybití kondenzátoru při odpojení napájení. Pokud ho před zapnutím zkratuješ, můžeš to vyzkoušet i tak.
Největším žroutem jsou ve tvém zapojení v současnosti LEDky.
Pro Ub=9V a Uled=2.5V to hodí proud (9-2.5)/290 = 22mA. To je u zapojení živenýho takovou malou baterkou docela luxus .
BC639 je už docela dělník a protohle zapojení zbytečně silnej. S přehledem by ho nahradil BC546B (s vyšším zesílením, BC556 je PNP verze se stejnými parametry).
Teď koukám - ty tam nemáš odpory omezující proud bázemi PNP tranzistorů (ty odpory 1k zde mají účinek uzavření jejich báze při vypnutí NPN).
Budu to počítat pro BC546B a 556B, protože mají stejné parametry, budu to mít jednodušší. Oba mají mimo saturaci zesílení 200-800. Pro saturaci počítej parametry horší, řekněme 1/4 (naměřil jsem 90 pro 20mA a C-E 0.15V), tedy 50.
Ib(Q1) je tedy Ic/hfe = 20e-3/50.
Pro výpočet R10 potřebuješ ještě proud I(R9), ten je ovšem zanedbatelný, jesli seš punťa, tak ho k Ib(Q1) přičti (0,7/100k).
Dál potřebujeme napětí V(R10).
To bude Ve(Q1) - Vbe(Q1) - Vce(Q2). Jelikož je před tranzistorem Q1 ještě stabilizátor lm317, uberem další 2V (Ve(Q1) = Vcc - 2). Jako Vcc uvažujme i částečně vybitou baterii a tedy Vcc = 7V.
Tedy V(R10) = 7 - 2 - 0.7 - 0.3 = 4V.
R10 = V(R10)/Ib(Q1) = 4/4e-4 = 10k nebo menší.
Pro R11 platí obdobný postup. V(R11) / Ic(Q2/hfe) = 6/(4e-4/50) = 750k a menší. Ovšem pro takhle malý proud bude zesílení patrně ještě menší než uvažovaných 50.
Odpor R9 je nějaká velká hodnota, ovšem dostatečně malá, aby eliminovala zbytkový proud Q2 (mě to vyšlo v megaohmech, ale zas to nepřehánějme ).
Odpor zavírající bázi Q2 není potřeba, protože logický obvod, který to budí, tam drží téměř 0V pokud má být tranzistor uzavřen.
Pokud jsi zvyklý, že napětí je U, tak si ho všude domysli. Nám do hlavy hustili tak dlouho V (voltage), až jsem taky rezignoval.
Ten tvůj výpočet patrně počítal s běžným zesílením mimo saturaci. Jenže pro saturaci je třeba uvažovat zesílení menší. Vše, co je na tyhle výpočty potřeba, je:
Ic = hfe * Ib
U = R * I (ohmův zákon)
napětí otevřené diody Ube = 0.7V
Víc nepotřebuješ .