Návod na plošné spoje pomocí plotru Aritma 0512

Mě ovladače na Roland DXY 1200 fungují celkem dobře. Jediný co, tak malují jen kontury spojů a polygonů (nevybarví je). Když tam pošlu prostě vyplněné plochy, tak to nakreslí jen obrysy.

Já je kdysi zkoušel a bez úspěchu, tyto ovladače mi dělali to co popisuješ o cca 6 témat výš. Pošli svoje ovladače a já je zkusím, ale jediné, co mě teď napadá, je špatně,možná dobře, nastavenej COM port.

29.6.2009 - Tak mi to nedalo, sehnal jsem si ovladače na DXY1200 a s takto nastaveným COM (viz příloha) to kupodivu vytisklo i něco s woken. Ale jak psal Trinom, tak, třeba u větších písmen ve wordu to taky tiskne jen obrysy, ale u málých písmenek to tiskne dobře, ale trvá mu to dost dlouho. A má otočenou A4 a nepřišel jsem na to, jak ho donutit, aby to tisklo správně.

A tiskne to i z Eaglu, což je docela dobré, ale nejde, teda spíš jsem na to nepřišel, asi nikde navolit tlouštka čar, každý spoj maluje 2x, tam a zpět, tak možná při tlouštcě spoje 0.1mm a tlouštce pera 0.3mm to udělá spoj 0.4mm . Ale na PADS to stejně zase nevyzraje. Ale zase s PADy si plotr pěkně vyhraje. Obtahuje je celkem 6x. Ale zase jen obrys.
RWD-028.rar (294 KB)
COM.JPG

Zdravím, doufám že to tu ještě žije :smiley:
Za jedno orosené jsem sehnal Aritmu 0516. Jenže to má konektor CANNON 25 a potom, viz. obrázek. Ty přepínače vedle konektoru, jak to nastavit? Taky nevím, jak zapojit kabel. Na začátku článku je sice odkaz, máš u něj ale napsáno, že zapojení kabelu je špatně, tak nevím . . . :frowning:

Doufám, že ještě jo :open_mouth: :open_mouth:

Já Aritmu 516 nikdy neviděl a pokud nemáš tu chytrou knižečku, která by k ní měla být, kde bude určitě zapojení kabelu, tak zkus přítele googla

To se týka Aritmy 512 a schéma je na obrázku o kousek níž,ale pro 512, která má pětikolík. Ale když si to pročteš celé, tak tu jeden člověk posílal i program určený přímo k 516, který si sám napsal. Třeba ti sem hodí schéma kabelu.

Edit: Našel jsem zapojení kabelu

[code]
Aritma ↔ PC25 ↔ PC9
7 GND ↔ 7 GND ↔ 5 GND
2 TXD ↔ 3 RXD ↔ 2 RXD
3 RXD ↔ 2 TXD ↔ 3 TXD
4 RTS ↔ 5 CTS ↔ 8 CTS
20 DTR ↔ 6 DSR ↔ 6 DSR
8 CD ↔ 1 CD

Všechny switche na 0 kromě A[/code]

A dočetl jsem se,že 516 má stejnej protokol jako 512, takže by ti jinak měl sedět postup od nastavení COMu z první strany tohoto příspěvku.

Doufám, že jsem pomohl.

Jestli bych mohl poprosit uživatele Lubos o zapojení kabelu, tak by to byla paráda. Jde jen o to jestli sem ještě chodí…

honza3 - dík moc :wink:

Tak už to kreslí :slight_smile:
Problém (pro mě) je ale v tom, že třeba tuhle desku to kreslí třemi pery. Jak to udělám, bez předělávání desky, aby ji to celou nakreslilo jedním perem? :blush:

:arrow_right: administrator: přiloženy externí soubory
aritma_deska_kreslena_tremi_pery.zip (95.8 KB)

Musíš si v CAM procesoru nastavit vše na 1.
aritma-12-small-rozhrani-pc-5.jpg

Tak v tom CAM procesoru jsem to nastavil takto, krom toho, že to kreslí děsně pomalu to pořád používá více per…

Edit: Tak už vím co dělám špatně :smiley: Pardon :blush:

Začal jsem se na chalupě nudit a zplodil jsem jednoduchy program pro posilani dat na Aritmu (0512). Bohužel ještě nejsem doma a tak nemohu vyzkoušet přímo na ní (s mobilem a AT příkazy ale funguje :slight_smile: ).
Je v Javě, ovládání je jednoduché a jasné (snad i blbovzdorné).
Prosím o vyzkoušení, v případě nějakých chyb mi napiště pokud možno kompletní seznam úkonů.
Díky.
Aritma0512.zip (672 KB)

Asi budu za b…, ale v čem to pustím?? :smiley: :blush:

áha, mno, takze postup je nasledujici:

1. stáhnout Java Runtime Enviroment z java.com/en/download/index.jsp
  2. nainstalovat
  3. rozbalit odsud stazeny soubor aritma0512.zip (vyklube se z toho jeden soubor .JAR a slozka)
  4. pokud se java nainstalovala korektne tak staci jen poklepat na ten JAR soubor a bude to behat

pokud se nic nestalo:

1. pravy mysidlo na Tento počítač
  2. vlastnosti
  3. záložka upřesnit
  4. dole je cudl Proměnné prostředí - kliknout
  5. ve spodnim ramecku najit proměnnou “Path”
  6. Upravit
  7. přejít až na konec řádku a napsat “;C:\Program files\java\jre1.6\bin” (nebo jinou cestu, podle instalace JRE)
    8) ok, ok, ok
  8. spustit (event. restart a spustit)

Ještě doplním, že při otevírání souobru příkazů filtruje soubory .txt a .plt

Áha, už to funguje. Vyzkouším a písnu.

EDIT: 15:10 - První věc, neumí otevřít soubor *.HPGL, ale to není problém. Když kliknu na PŘIPOJ, tak to nic neudělá. Přes plotr.bat tisknu normálně, takže s připojením problém není.

EDIT:15:16 - Tak už to tiskne, chyběli woknám knihovny v SYSTEM32, ale je to tak strašně pomalé,že to škup,vteřina,škub,vteřina,škub, asi to dělá po jednotlivích řádcích. To mi STREADLER dřív vyschne. :smiley: :smiley: :smiley: :smiley: Tak jsem ho nechal dokreslit, to co měl nekreslit, to nakreslil, až na tu rychlost.

OK, knihovny mu asi chybely v java\lib\ext (viz archiv RXTX-2.1)
A co se rychlosti tyka, zatim tam je natvrdo nastavena pauza (u tyhle verze 2s, ted jsem prepsal na 1s)… casem pribude komunikace s aritmou a zjistovani stavu bufferu (to az budu doma a uvidim co aritma posila zpet).
HPGL priponu jeste pridam do filtru (tak jako tak to je txt soubor s jinou priponou :wink: ).
Zatím díky za poznatky.

(kdyz opravdu nebudu mit co delat tak mozna jeste pridam obligatni vykreslovani aktualni polohy)

–boze ten upload prez mobil je straaaasne pomalej
Aritma0512_v0.2.jar.zip (106 KB)

Řekl bych, že s tou rychlostí je to pořád stejný. Nejde tam dát 0 prodlevu?

Jasně, že jde… jen bych za chvíli zahltil aritmu příkazy a pravděpodobně by se některý ztratily… kdyžtak dodělám nastavovací poíčko pro pauzu (prozatím). Doma zkusím přidat načítání stavu bufferu aritmy a podle toho posilat.
Aritma0512_v0.3.jar.zip (106 KB)

Tak, právě jsem “zahltil” plotr:oops: :blush: . Asi to bude chtít něco s ní vyčíst aby program věděl, že může poslat další data. Nastavil jsem 500, zatím nesvítí ERROR, ale kdyby kreslil po sobě delší spoje, tak se asi něco ztratí. Pod 500 už nestíhá a ztrací se data.

fajn, za hodinku budu doma, tak se na to vrhnu… mam celej večer co dělat :slight_smile:

Nespěchej, já mám zrovna noční.:unamused: :unamused:

Dnes jsem přišel na to, že to jde. Vždyť je to v tý brožuře:D . V *.HPGL si, hned na začátku za IN; IP 0,0,100,100; SC 0,100,0,100; VS 7;
připiš IN; IP 0,0,100,100; SC 0,100,0,100; VS 7; PS 1;A3IN; IP 0,0,100,100; SC 0,100,0,100; VS 7; PS 5;A4

IP xy a SC yx a VS x se můžou v každém HPGL lišit od toho, co je zde!

Dokonce jsem zjistil, že jde Aritma přepnout do textového módu, ale nemám na to nervy si stím hrát. Stalo se mi, že jsem ju přepl do txt a když jsem do ní poslal HPGL plošnák, vypisovala mi ten soubor jako text a ne jako čáry a kolečka. :blush: :blush: Teď jsem rád vůbec, že zase “maluje”.

Tak tu máme další verzi. Už by měla pracovat s bufferem aritmy, jen to asi ještě není úplně stoprocentní.
Aritma0512_v0.6.jar.zip (107 KB)

Začne to tisknout a asi tak po 10 vteřinách se něco stane. Plotr přestane tisknout a nejde ani z resetovat. Úplně se zakousne. Nechal jsem ho asi 15 minut a nic se neděje. Asi máš něco špatně. :frowning:
Kde bereš informace o tom, jaké data lezou z Aritmy?

A jedna záhada. Otočily se mi souřadnice v Aritmě. Když dam papír a chci “něco” kreslit, tak místo aby jel papír dovnitř pod pera, leze VEN. Co s stím??? :blush: :blush: :blush: :blush: :blush: