Multiplex 7 segment

A v com je problem?
Diody spinaj cez tranzistor a prud obmedz odporom v serii s LED.

No problem je v tom …ze to poriadne nesvieti… co mi je divne ?

Ono z jednej strany to budi lm3915 a z druhej z +12V bc639 priamo spinaju led stlpce. Prud je riadeny s lm3915 ma prudove zdroje.

Ono v paskovom rezime tecie vecsi prud ako nastaveny predpokladam ze to rozhodi prudove zdroje v LM3915.

Hlavne poblikavaju stlpce to posobi dost rusivo…

A naco je dobre MUXovat lm3915?
Nejako som to nepochopil. Mozno mi nieco unika, ale pokial viem, to je predsa budic bargrafu z LED, ktory rozsvecuje LED na zaklade urovne vstupneho napatia.
Takze na vstupe mas nejake U a on rozsvecuje LED. Co tam chces MUXovat?

Alebo zaroven muxujes aj Uvst? Na to by som nespoliehal, lebo nie je definovana rychlost reakcie komparatorov. Ak by si to muxoval bez “zatemnovacieho” casu, t.j. casu, kedy urcity cas - pokial sa neustalia vystupy z komparatorov v lm3915 - nebude svietit nic, tak to samozrejme poblikavat bude. Ale o tom sa tu uz pisalo. Okrem toho, z lm3915 vacsi prud nedostanes, je stavana na staticky rezim, tak by bolo dobre ju v statickom rezime aj pouzivat. Samozrejme, ze ked chces muxovat, musis mat osetreny prisun vacsieho prudu. A to tolko krat, kolko segmentov chces striedat v case - s ohladom na medzne parametre suciastok.
Okrem toho, ak muxujes este aj ten analogovy vstup, musis pocitat s ustaleniami - mozu byt radovo dlhsie ako tie na vystupe,alebo i kratsie - zavisi to od toho, ako mas analog osetreny. Aby si eliminoval prechodove javy na vstupe, moze sa stat, ze budes musiet predlzit “zatemnovaci” cas, ale kvoli tomu sa uz mozes dostat do situacie, ked bude blikanie zretelne, a zase je to cele v haji.

Ale fakt mi neni jasne NACO muxovat lm3915? Nie je jednoduchsie ich tam dat 6? Ako ratam tak ratam, muxovacich obvodov moze byt 2-4 (AD mux, generator, log.MUX, nejaka zatemnovacia logika) okrem lm3915. Takze to je spolu 4-5 svabov. Ci uz 5 alebo 6, v tom uz velky rozdiel nevidim, ale mozno mas svoje dovody.

Alebo tam daj procesor s AD vstupom a tymto procesorom mozes riadit celu cinnost. Atmega8 by Ti uplne stacil. 6x10b AD, 10 pinov na spinanie NPN tranzistorov katod LED o GND, 6 pinov na spinanie PNP tranzistorov o +5V (MUX) Tranzistorom sa nevyhnes ani v pripade lm3915 a vsetko ostatne si naprogramujes. Ak chces robit spektralny analyzator, potom Ti staci iba jeden vstup a digitalnu filtraciu spravi procesor. Usetrene piny mozes pouzit na tlacitka a menit rezimy cinnosti. ATmega8 stoji do 30CZK.

Alebo ak sa mylim, skus potom blizsie rozviest co to vlastne robis a k comu to ma sluzit.

Rozdile je v cene IO je rozdiel 1100sk + 5 za 100 alebo 6100sk

Ano je to na 6 kanalovy indikator vybudenia. MUltiplexer je 4051 na prepinanie audio, uln2003 +6 tranzistorov na spinanie +12V, a PIC pre riadenie multiplexu.

Ano postupne sa aj ja dostavam k tovojmu rieseniu pouzit mikro procesor.

Skusim vymenit este tranzistory ci na nich nieje velky ubytok napatia… lebo bod je v pohode len ten pasik.

Ak nedavas mrtve casy, potom to asi nebude v tom tranzistore.
Ten bod sa ti moze opticky zdat v pohode, lebo ten pasik predsa len vyziari viac svetla a oko ho lahsie zaznamena. Po skusenostiach, ktore mam s MUXovanim (netvrdim, ze najvacsie na svete) by som to odhadoval takto. Pri spinani tranzistorov vnika oneskorenie ich vypnutia z dovodu ich saturacie. Aby sa co najrychlejsie zapol, tak sa do bazy streli znacny prud. Pri vypinani tranzistora sa vsak prebytocny naboj musi niekde odcerpat a to nejaku dobu trva. A to uz oko vidi,. Skus urobit len taku vec, ze pred prepnutim MUXu, na chvilu (0.5-1ms) vypni vsetky tranzistory. Prepni MUX a po 0.5-1ms zapni prislusny muxovaci.
Proti saturacii tranzistorov sa dava dioda, A na B a K na C. Ma to velmi blahodarne ucinky na rychlost uzatvorenia tranzistora. Tento jav vobec nesuvisi s tym, ci je tranzistor vf, alebo nie. Tento jav suvisi so saturaciou prechodu B-E v tranzistore. Dioda priebezne odvadza prebytocny naboj cez CE.
Ale miesto diod, skus najprv zaviest stmievacie casy tym PICkom.

Ak to riadis PICom, potom pouzit taky, co ma aj AD a si za vodou :slight_smile:. Predpokladam, ze to bude lacnejsie ako to lm3915.

Kolko krat kazdy prvok (10xLED) rozsvietis za sekundu?

A moja hlupost…lebo som chcel tahat z lmka 100mA pre pulzny rezim ocividne to nezvladal. Tak ze som sa vratil k katalogovim 28mA na jednu led.

Uz to neblika. Este vymenim BC639 za bs170 aby to korektne spinalo.

CAsy
zvolim vstup1
cakam 44us
rozsvietim 1stlpec led
cakam 98us
zhasnem 1stlpec led
cakam 44us
zvolim vstup2
cakam 44us
rozsvietim 2stlpec led

S tou diodou…hm tak neviem… je pravda ze ked dam paskovy rezim napetie na tom BC mi poklesne o polovicu pri prude 280mA ( to BC je budene cez 10k ),ono to az tak nevadi lebo lm3916 to dorovna… Ale s BS108 to vyzera ovela krajsie aspon na skope :smiley:

Len dufam ze sa mi nezvecsi o vela strata na tom LM ked da mlepsie tranzistory :slight_smile: no chladic to isti :slight_smile:

Ale dik za napady. U by som viac nesiel do necoho takeho… procik je procik. Aj to mozem byt rad ze som dal pic pre riadenie a nepouzil nejaky 4017 :slight_smile:

Napis prosim Ta, kde vlastne davas tie tranzistory a ako ich zapajas?
Ako ich budi to LM3915? Nepochopil som dobre formulaciu, ze to lm-ko to dorovna. Ked lm-ko spina tranzistor, ako moze co dorovnavat?
Akym napatim su budene? Nie je 10k trochu vela?
Nemohol by si sem hodit schemu? mozno by sa Ti dalo viac pomoct.

V KTE 1/1994 na str 13. máš multiplex LM3915, myslím si, že by neměl být problém to překopat na procesor. Nebo ti pomůže aspoň zapojení.
Nebo příloha

tak tu je schema

No tak tie bazove odpory PNP tranzistorov (tie odpory 4k7 daj priamo medzi bazu a emitor, a nie az za bazovy odpor, bude to s rovnakym efektom zrat menej)daj na vystup LM3915. Ich pocet rozsiris na 10. Do ich kolektorov daj odpor 82R/100R. To je pre obmedzenie prudu na cca 140mA pri 12V napajani. Tak si zabezpecis vacsi prud
Pomocou IC3 spinaj NPN tranzistory s prislusnymi odpormi b baze a medzi bazou a emitorom., bude ich 6. Diody zapoj tak, ze v kazdej desatici spoj dokopy katody a prived ich na prislusny NPN tranzistor. Na anody da potom kolektory tych PNP tranzsitorov, ktore spina LM3915. Nechce sa mi to kreslit, LM3915 nemam v kniznici. Ak by to bol onezrozumitelne, napis :slight_smile:
Inak zvysok schemy sa mi vidi OK.

Pozna niekto PNP darlinktonovo zapojenie (tranzistorove pole), v GME som ho nenasiel :frowning:. Autor temy ma sice katodu, ja mam pre zmenu anodu na 4x7segmentovke. Na plosaku nechcem mat zrovna 14 tranzistorou (4 na spinanie anod, a 8 na segmenty). Resp vhodne riesenie?:smiley:

Ten proud mi přijde malý, nebál bych se jít až ke 30mA na segment (čili 210mA na “8”), takže bych možná vyměnil ty tranzistory na společných vývodech číslicovek za nějaké MOSFETy kvůli úbytkům…?

(proud seg.je neomezenej)a navíc,i když je tam zařadíš,bude to v tomto zapojení stejně dělat binec.Chtělo by to ještě rozdělit minimálně úseky jednotlivých segmentů na polovinu.To znamená spínat polovinu např.seg.A přes jeden omezovací odpor a druhou polovinu seg.A přes druhý omezovací odpor.Báze tranzistorů těchto dvou polovin spojit dohromady.Pokud totiž svítí např.seg.a na jednom zobrazovači,je proud daleko menší než když bude svítit seg.a na všech zobrazovačích(úbytek napětí se na odporu značně liší=různá intenzita svitu jednotlivých segmentů.

Sice uz to beha nejaky rok ale hodim vam video o co islo vlastne :slight_smile:

youtu.be/PWuWp_8jMSw

youtu.be/E6IncjEVdmA