Aky programator si postavit

Já si podobně jako Rudolf myslím, že by bylo dobré začít s něčím koupeným, ovšem záleží to také na tvých zkušenostech. Mám ale pocit, že “rozevíráš náruč” moc zeširoka. Neznám cenové relace výše uvedených programátorů, ale ASIX Presto za cca 2400Kč je podle všeho také velmi dobrý a univerzální.
Myslím si ale, ře myšlenka superuniverzálního programátoru je k ničemu. Pokud chceš pajcovat (kopírovat) konstrukce s MCU z webu, tak to jo. Pokud si chceš pohrát, vymejšlet prográmky, tak pro tebe bude v určité fázi univerzální programátor koulí na noze.
Když třeba dělám nějaký program pro PIC, tak ho dělám ve vývojovém prostředí MPLAB. To dovede činnost procesoru simulovat, dovede procesor přímo programovat a dovede i debugging v reálném čase. Mohu tedy kompletně odladit aplikaci v jediném programu. Ovšem jen za předpokladu, že mám programátor od výrobce nebo jeho klon. V současné době je vidět trend výrobců, kteří prodávají vývojové kity s MCU v podobě malých modulů. Takový capart se připojí do USB a pak už se jen spustí odpovídající vývojové prostředí. Cena takových stavebnic bývá někdy překvapivě nízká.
Ani perfektní Asix Presto nedovede debugging Microchip PIC a programuje vlastním softwarem, prostě ho nejde užít přímo s MPLAB. Na tvém místě bych asi zpočátku trošičku zredukoval komplexní přístup a zvolil si nějaký konkrétní cíl. Atmel,PIC nebo něco jiného, vcelku jedno. Já jsem třeba zatím nedělal s ničím jiným než PIC. Raději poznám jednu věc do hloubky, než mraky věcí povrchně.
Zmiňuješ PicKit2. Já ho stručně popsal tady http://forum.mcontrollers.com/t/no-nekup-to-aneb-pickit-2-za-hubicku/533/1
Vím o něm prakticky vše. Hodně jsem se divil, jak dlouho ho měli v prodeji v TME za cca 550Kč včetne kitu a kurzu s procesorem 16F690. Jak jsem zjistil, tak hodně lidí si doposud myslí , že sety PicKit - 2DE a PicKit -2SK jsou nějaké jednoúčelové programátory. Ve skutečnosti jsou to velice univerzální programátory prakticky všech procesorů Microchip. A většinu dovedou také debugovat. Mě uchvátila možnost použití jako logický analyzátor, to je opravdu nádhera. Tvoje tvrzení, že to je na 20 nebo 40 pinů je tedy pochopitelně mylné. A že to nedovede ICSP je rovnou nesmysl, protože to je základní a jediný programovací mód tohoto programátoru. PicKIt 2 je možné pro potěchu i vyrobit doma, na webu lze najít kompletně popsané konstrukce včetně firmware, originální schéma zveřejnil i Microchip přímo v manuálu. Na kráse PicKit 2 neubírá ani skutečnost, že na jaře se objeví na trhu PicKit 3. Ten bude vzhledem podobný, především o něco rychlejší, ale ostatní vlastnosti zatím objektivně neznám.
Pokud máš zájem o nějakou informaci o programátoru/debuggeru PicKit 2 nebo jeho možnostech, rád ti odpovím.